Æggekage
En god og lækker æggekage eller omelet om du vil er en god og sund ret. Der er en masse sund fedt og protein i en æggekage og den kan mætte i meget længere tid end meget andet mad der er lige så let at lave. Hvis du benytter en masse gode tricks såsom grøntsager, kylling, skinke, bacon og krydderier kommer denne æggekage til sin ret.
- 75 gram Hvedemel
- 12 stk. Æg
- 6 dl. Mælk skummet eller sød, op til dig
- 75 gram Margarine
- 3 tsk. Salt
- Peber
- 50 gram Bacon stegt før æggekage
- 1 spk. Purløg frisk og hakket
- 4 skiver Rugbrød
- Ketchup hvis man er til det
- Tag en skål og bland mel, salt, mælk, æg og pepper sammen (samt eventuel krydderi hvis du vil have den skal have et pift af noget specielt).
- Tag fat i en pande. Husk at kanten godt må have en god størrelse så æggekagen ikke falder ud over kanten. Læg margarine på panden, brun den.
- Pisk massen godt og grundigt så alt blandes. Piskeris, blender eller lignende kan benyttes for bedste resultat. Hæld den ned på den opvarmede pande med margarinen.
- Sørg for at æggemassen ikke sidder fast på kanterne af panden og bunden, imens den lige stivner lidt i bunden af æggekagen. Lad den stå og simre i ca. 5 minutter, afhængig af intensitet og pandestørrelse.
- Tilsæt nu det fyld du har valgt at bruge. Gode forslag er kylling, skinke, bladselleri, karse, spinat – altså generelt kød/grøntsager.
- Server din æggekage direkte fra panden eller læg et stykke på en tallerken og pynt med hakket purløg, halve skåret cherrytomater, og eventuelt stegte baconskiver på toppen. Groft rugbrød ved siden af æggekagen passer godt sammen, som fyld og mæthed. Ellers bare lidt salt og peber, og så er den i vinkel du! Velbekommen.
Tilbehør du kan bruge i din æggekage
– det er bare forslag, så vælg selv hvad du synes smager skønt.
Skær en pølse i skiver og smid i æggekagen, eller skinkekød i strimler eller tern, ramsløgblade, rejer, tun, fetaost, ærter, majs, bacon stykker i æggemassen og ovenpå æggekagen, eller røget medister hvis du har en rest tilbage i køleskabet. Der er endda eksempler på nogen der har lavet æggekage/omelet med hvidløgsrejer og blæksprutte ringe.
Prøv også min fantatiske opskrift på en omelet.
Alternative gode idéer du kan benytte dig af
Du kan bruge maizenamel i stedet for hvedemel. Vi har erfaret at mange har svært ved at få alle ”klumperne” ud af melet. I så fald, benyt maizena i stedet, det klumper ikke.
Prøv at fjerne op til 3 æg fra retten hvis du synes det er for mange æg. Du kan også bruge mindre mælk fordi nogen synes der kan være lidt for meget mælk, men det kommer også an på hvor meget man går til værks med varmen på komfuret om væsken forsvinder hurtigt eller ej.
Bliver din omelet ofte sort i bunden? Det kan være at du ikke har haft tålmodighed nok og kommet til at bruge for kraftig varme på komfuret eller måske glemt fedtstof eller for lidt fedtstof på panden (det er en fejl at lave en æggekage uden lidt fedtstof, selvom du har en slip-let pande). En god regel – er der røg, så skru ned med det samme. Giv æggekagen den tid den skal have for at blive ordentlig færdig.
Hvis du har problemer med at vende den – så brug et stort låg eller tallerken til at vende den med.
I stedet for mælk kan du også bruge fløde – det er godt hvis du spiser efter LCHF opskrifter og så smager det jo endnu mere fantastisk end den gør i forvejen!
Æggekage kan også serveres med kartofler i stedet for brød efter vores anbefaling.
Kan man fryse æggekage?
Du kan godt fryse en den ned, og du skal tø den op før du varmer den op igen på en pande, med mindre du bruger en mikroovn. Teknisk set burde den ikke blive lige så god som oprindeligt, fordi at proteinerne denaturerer (det vil sige at de slipper vandet) og derfor bliver den lidt gummi-agtig, når der ingen væske er i æggekagen. Men det var den tekniske version – hvad vores oplevelser har været er at det stadig smager godt efter en frysning, så lad det ikke slå dig ud – hvis du gerne vil lave nogen retter til fremtiden.
Hvor mange kalorier er der i æggekage?
Der er i denne opskrift ca. 2600 kcal. Men den bliver altså også stor og er normalvis til 4 personer, så ca. 600-700 kcal til en aftensmad er meget fornuftigt.
Hvordan laver man æggekage?
Du kan lave æggekage på en pande, ligesom i denne opskrift, men der findes et væld af andre opskrifter. Du kan faktisk næsten altid lave en æggekage hvis du bare har mælk og æg, og så tømmer køleskabet for alt muligt du finder og smider med ned i og voila! Så har du en omelet. Det er ikke særligt svært når man først får det lært (sagde en dreng der hed Krumme engang).
Kan man lave æggekage i ovnen?
Det korte svar: Ja! Helt sikkert. Nogen vil måske sige at en æggekage laves i en ovn og en omelet er lavet på en pande. Det er vel som man selv definerer det, men begge dele kan have sin rigtighed.
Hvor lang tid skal en æggekage have i ovnen?
Ca. 30 minutter ved 200 grader er hovedreglen – afhængig af hvor stor den er og hvor meget væske den indeholder.
Hvor mange æg i æggekage?
I vores madopskrift er der 12 æg som standard men du kan sagtens tage et par æg fra. Den er også rigtig fin med kun 9 æg hvis du vil skære ned på æggene.
Er der andre madopskrifter på æggekage?
Ja der findes et hav af dem! Vi har nogen af dem og der findes flere på nettet. Du kan sammensætte lige den type af opskrift du har lyst til fordi den er så nem at ændre på uden at det går galt. Du kan være til kylling i æggekagen eller bacon, skinke osv. – eller grøntsager. Så du kan lave din helt egen uden hjælp og så bruge vores opskrift som en grundskabelon til din æggekage.
Hvor lang tid skal en æggekage have?
På panden skal den have ca. 20-25 minutter alt i alt. Først på lav varme og sidenhen vendes den og får lige 5 minutter på den anden side, på lidt højere varme.
I ovnen skal du regne med ca. 30-35 minutter med denne størrelse æggekage på omkring 200 grader.
Videoopskriften på en æggekage/omelet med bloggeren Stonemuse
Videon er udviklet af Coop Opskrifter