Tomatsuppe – Lækker, velsmagende og nem at lave

TomatsuppeTomatsuppe er en alsidig ret forstået på den måde at den kan spise året rundt. Om vinteren serveres den bedst varm mens om sommeren kan den serveres den både som varm og kold. Hovedingrediensen i en tomatsuppe er selvfølgelig tomater, desuden er der hav af andre ingredienser du kan tilføje for smag og tekstur. Der findes et hav af forskellige opskrifter hvor suppen både kan være silkeblød mens andre foretrækker den mere rustik med større stykker tomater, kylling eller hvad man ellers kan finde på. Tomatsupper bliver indtaget i større mængder isæt Polen, USA og Italien.

Tomatsuppen har sin oprindelse og popularitet tilbage i 1872 lavet af Maria Parloa og siden den dag er blevet spredt til andre lande. Denne opskrift giver dig en god og velsmagende suppe hvor du selv kan bestemme teksturen i den. Vil du have den silkeblød så kan du gøre brug af en blender og en si, hvis ikke så skal du bare følge opskriften punkt for punkt.

Tomatsuppe
Tomatsuppe
Stem: 4
Bedømmelse: 5
Dig:
Bedøm denne opskrift
Print Opskrift
    Personer Forberedelse
    4 personer 5 min
    Tilberedning Ventetid
    15 min 1 time
    Personer Forberedelse
    4 personer 5 min
    Tilberedning Ventetid
    15 min 1 time
    Tomatsuppe
    Tomatsuppe
    Stem: 4
    Bedømmelse: 5
    Dig:
    Bedøm denne opskrift
    Print Opskrift
      Personer Forberedelse
      4 personer 5 min
      Tilberedning Ventetid
      15 min 1 time
      Personer Forberedelse
      4 personer 5 min
      Tilberedning Ventetid
      15 min 1 time
      Ingredienser
      • 2,5 kg Tomater
      • 70 gram Tomatpure (Koncentreret)
      • 1/2 Løg
      • 2,5 dl. Vand
      • 10 dl. Mælk
      • 2,5 dl. Piskefløde
      • 1 Hønsebouillon (Terning)
      • Salt og peber
      Personer: personer
      Instruktioner
      1. Skær løg og tomaterne i tern.
      2. Løget skal svitses gyldent i en gryde hvor du derefter tilsætter tomaterne.
      3. Tilsæt 0,5l vand i gryden og lad det små simre i ca. 1 times tid.
      4. Krydre godt til med salt og peber hvor du vender det et par gange.
      5. Si nu saften fra tomater og løg i en anden gryde. (Gør brug af en si eller lignende og pres så meget saft du kan ud af tomaterne.)
      6. Kog nu saften op og tilsæt både mælk, fløde, tomatpure og hønsebouillon.
      7. Smag nu til med salt og peber.
      8. Tips til tomatsuppen

        Det kan ske at det begynder at skille når mælken bliver tilsat. Her kan du give det lidt tid ved omrøring, hvis det ikke hjælper kan du bruge en blender for at samle det sammen igen til den korrekte struktur.

        Er suppen for tynd, kan du altid bruge maizenamel og gøre den tykkere.

        Tilføjelse af persille vil give suppen en lækker kontrast.

        Creme Fraiche er også noget mange vælger at tilføje, her giver det ikke kun en konstrast mellem smagene men også kulde og varme.
      Opskrift noter

      Tomatsuppen er en velkendt ret som kan laves på mange forskellige måder, den er velsmagende, mættende og nem at lave. Folk i dag eksperimenterer i deres køkkener med forskellige smage og struktur ved at tilføje ting som kartofler, ris eller pasta. Desuden er der et hav af forskellige krydderier der kan give din tomatsuppe både eksotisk smag og udseende.

      Vi vil anbefale dig at følge opskrift punkt for punkt første gang du kaster dig over den, derefter kan du så fjerne eller tilføje lige de ingredienser du ønsker.

      En tomatsuppe virker godt på flere forskellige niveauer, den kan stå alene som en hovedret men passer også fint som forret til at få appetitten i gang. Med lidt creme fraiche og en god skive brød så er du kørende.

      Hjemmelavet eller købt?

      I dag vælge mange af os at tage den nemme løsning. I stedet for at stå i køkkenet og lave alt fra bunden som selvfølgelig også tager længere tid, så køber de færdigretter. De smager ikke dårligt, men tænk lige over hvad du propper i munden? Disse færdigretter er spækket med konserveringsmidler og hvor meget tomat er der endelig i en købt tomatsuppe der har stået uger eller måneder på en hylde i din lokale forretning?

      Vi står fast på og råder alle at lave deres mad fra bunden og med friske råvarer. Først og fremmest er det en del sundere, du vælger helt selv hvad der kommet i dine retter og på samme tid er det en naturlig og stærk smag i stedet for syntetisk og flad oplevelse gang på gang.

      Italiensk udgave af tomatsuppen
      Gazpacho er navnet på den Italienske udgave af en tomatsuppe. Den stammer fra regionen Adalucia i det sydlige Spanien. Gazpacho bliver flittigt lavet i Spanien samt nabolande Portugal. Det bliver indtaget i store mængder især om sommeren hvor det er højsæsonen for tomater samt andre ingredienser retten indeholder. Vi vil selvfølgelig også tilføje opskriften Gazpacho for dem der måtte ønske at prøve den.

      Ofte stille spørgsmål

      Hvordan laver man tomatsuppe?
      Hovedingrediensen i en tomatsupper er selvfølgelig tomater, som ikke er den store overraskelse for alle. Derudover er det op til dig hvilke andre ingredienser du tilføjer. Mange bruger gulerødder, kartofler, pasta, ris, fløde osv.

      Kan man fryse tomatsuppe?
      Det kan man sagtens ja. Indeholder din tomatsuppe fløde eller lignende genstande, så burde du måske overveje ikke at fryse det ned. Strukturen ændre sig nemlig i flødeprodukter når det bliver frosset ned og det får en meget kedelig, flad og ikke særlig lækker smag.

      Hvad er kinesisk tomatsuppe?
      Kinesisk tomatsuppe indeholder specifikke ingredienser som gør den mere asiatisk. Heriblandt Soya, eddike, ingefær samt en form for chili. Igen så kan denne version af suppen laves på flere forskellige måder, den er dog stærkere end den normale tomatsuppe vi kender i Danmark.

      Er Heinz tomatsuppe sund?
      Vores erfaring og råd til at alle der skal lave mad, er at i skal holde jer lang væk fra færdig produkter der findes på dåse, flasker osv. Alle ingredienserne er forarbejdet og indeholder større mængder af sukker, salt, fedt og forskellige E og R numre som bliver brugt som konserveringsmidler. Alt dette er ikke særlig sundt. Brug i stedet råvarer du selv vælge i din lokale butik og lav tingene fra bunden. Det tager længere tid ja, men så ved du også hvad du kommer i munden og så er det en del sundere end det første nævnte.

      Hvor længe kan tomatsuppe holde sig?
      En tomatsuppe kan holder sig omkring 3-4 dage på køl. Hvis vi derimod kommer den i fryseren så kommer holdbarheden op på et par måneder. Hvis du ønsker at fryse den ned, så sørg for at suppen ikke indeholder nogle former for flødeprodukter.

      I denne video vil i se en hel anden måde at lave en tomatsuppe på. Nemlig hvor man starter man at riste tomaterne med stilkene i ovn. Dette vil give tomatsuppen en stærk og fyldig smag med en lidt sødlig og karamelliseret kvalitet over sig.

      Videoen er udviklet af “Jamie Oliver” youtube kanalen og er på engelsk.

      Lignende artikler

      ommentar

      1. 10 dl mælk?? Altså en hel liter mælk? Jeg vil gerne prøve din opskrift – men skulle bare lige være sikker på at der skal så meget mælk i 🙂

        1. Hej Stine.
          Tak for din interesse og spørgsmål.

          Ja det kan godt virke for meget med 1 liter, men det er det jeg har fundet som fungerer bedst 🙂
          Du må meget gerne vende tilbage og fortælle hvordan din oplevelse med denne opskrift har været.

          God fornøjelse.
          Alexander – Romanovich.dk

          1. Hej Alexander 🙂
            Jamen så giver jeg da lige en respons 😉
            Den smagte super godt. Dog ændrede jeg lidt i opskriften:
            Jeg brugte for det første frosne tomater (fra drivhuset i sommer) Men det giver jo nok samme resultat.
            Efter at have kogt løg og tomater i ca en time, siede jeg væsken fra. Men overskuddet blendede jeg, og hældte tilbage i væsken, da jeg ellers synes den ville blive for tynd. Så kogte jeg suppen igennem igen, tilførte pure, fløde, tern men kun et par dl mælk.
            Jeg synes den blev super god 🙂
            God jul og godt nytår til dig og din familie.
            Stine

            1. Hej Stine.

              Tak for din tilbagemelding på opskriften. Jeg opfordre også de fleste til at eksperimentere lidt selv i stedet for at følge en opskrift 100%.
              Men jeg er glad for at det lykkedes for dig. God jul og godt nytår herfra 🙂
              //Alexander

      Skriv et svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

      Close