Forloren hare med bacon og tilbehør
Smagen og duften af forloren hare er kendt fra det gode danske køkken. Især med bacon henover, kogte kartofler og en god sovs tilsat lidt ribsgele. Forloren hare giver for mange associationer til de gode gamle dage. Man mindes hyggelige og varme stunder ved spisebordet hos sine forældre eller bedsteforældre.
Se også vores mere simple opskrift på Forloren hare med bacon
Giver du dig i kast med denne opskrift på forloren hare, får du en velsmagende og klassisk dansk madret. Netop som forloren hare traditionelt set skal være. Gør tidligere generationer kunsten efter, og lad nostalgien sprede sig i dit køkken.
- 500 gram Hakket kalv og flæsk 16%
- 50 gram Hvedemel
- 2 Æg
- 50 gram Rasp
- 125 gram Bacon i skiver
- 0,5 dl. Piskefløde
- 0,5 dl. Danskvand
- Salt og peber
- 2 dl. Svinebouillon
- 2 dl. Sødmælk
- 1 dl. Fløde 13%
- 2 tsk. Maizena majsstivelse
- 1 spsk. Ribsgele
- Salt og peber
- 1 kg Kartofler
- Forvarm ovnen til 225 grader C. (ikke varmluft). Begynd på farsen, mens ovnen opvarmes.
- Læg det hakkede kød i en skål, og kom salt og peber i. Rør til kødet er sammenhængende.
- Tilsæt piskefløde og æg, og omrør.
- Vend nu rasp og hvedemel i kødmassen.
- Bland danskvand i farsen.
- Form kødmassen til et aflangt farsbrød på et smurt ildfast fad. Læg baconskiver rundt om farsbrødet.
- Placer det ildfaste fad på midterste rille i den forvarmede ovn. Lad stegen brune ved 225 gader C. de næste 15 minutter.
- Tilsæt svinebouillon og sødmælk i fadet efter et kvarters tid i ovnen. Skru ovnvarmen ned til 160 grader C. og lad farsbrødet stege færdigt i en halv time.
- Sæt kartoflerne over, inden du begynder på saucen. Afhængigt af størrelsen skal de have cirka 20 minutters kogetid.
- Hæld skyen (væsken) fra stegefadet i en gryde gennem en si.
- Opvarm skyen under omrøring, og gør den jævn den med majsstivelse rørt op i kold fløde.
- Saucen skal koges godt igennem. Smag den derefter til med ribsgele, salt og peber.
Gode råd til madlavningen
Forloren hare tager udgangspunkt i en rigtig god frikadelleopskrift. Men som navnet siger, skal forloren hare smage af haresteg. Det er ribsgele sammen med bacon, der giver farsen smagen af vildt. Bacon tilfører stegen en røget smag, mens ribsgelen giver et sursødt twist til retten.
Ønsker du at fremme smagen af vildt, kan du servere lidt ekstra ribsgele med retten. Du kan tilføje det som tilbehør sammen med sovsen. Sovsen kan eventuelt tilsættes lidt sovsekulør, hvis du ønsker den klassisk brun.
Baconen kan som i opskriften lægges omkring stegen. Du kan også vælge at skære røget bacon i tern og stikke dem ned i farsens overflade eller bruge tyndt skårne baconskiver og dække overfladen med et tæt lag af dem. Fordelen ved sidstnævnte metode er, at baconlaget bliver ekstra sprødt. Bacontern fordeler baconsmagen ned i farsen, mens baconskiverne skaber et sprødt baconlag på stegen.
Tåler du ikke ingredienser med laktose, kan du skifte sødmælk og piskefløde ud med laktosefri erstatninger.
Hvis du foretrækker en mere fedtfattig ret, kan du vælge kød med en lavere fedtprocent. Du kan skifte piskefløde ud med kaffefløde og sødmælk ud med skummetmælk. Bare husk, at rettens relativt høje fedtprocent er med til at give retten den klassiske gode og gammeldags smag.
Forloren hare smager dejligt. Det er en ret, som udstråler solidt dansk kokkehåndværk. Lav for eksempel denne klassiske ret, når du får gæster, eller gør den til en fast del af hverdagsfavoritterne.