Frikadeller

FrikadellerFrikadeller er noget vi alle kender. Vi spiste dem som børn og vi spiser dem stadig som voksne. Der findes et utal af forskellige opskrifter på frikadeller. Her er vores version på frikadeller du kan servere som tilbehør til kartofler, ris eller noget helt tredje.

Frikadeller
Frikadeller
Stem: 1
Bedømmelse: 5
Dig:
Bedøm denne opskrift
Print Opskrift
    Personer Forberedelse
    4 personer 10 min
    Tilberedning
    30 min
    Personer Forberedelse
    4 personer 10 min
    Tilberedning
    30 min
    Frikadeller
    Frikadeller
    Stem: 1
    Bedømmelse: 5
    Dig:
    Bedøm denne opskrift
    Print Opskrift
      Personer Forberedelse
      4 personer 10 min
      Tilberedning
      30 min
      Personer Forberedelse
      4 personer 10 min
      Tilberedning
      30 min
      Ingredienser
      • 500 gram Svinekød
      • 1 stk. Løg
      • 3 spsk. Hvedemel
      • Smør
      • Vand
      • Salt og peber
      Personer: personer
      Instruktioner
      1. Riv løget.
        Tip 1. Ønsker du en mere rustik tekstur i dine frikadeller, kan du skære løget i små tern.
        Tip 2. Ved at svitse løget på en pande, tager du noget af den stærke smag af løget.
      2. Kom det hakkede kød ned i en skål og tilsæt løget.
      3. Tilsæt nu mel, vand salt og peber.
        Her er der rig mulighed for at komme forskellige kryderier i hvis dette ønskes.
      4. Brug enten en håndmixer eller hænderne til at blande alle ingredienserne sammen. Du skal afslutte med en ensartet masse der har en klæbrig konsistens.
      5. Kom lidt smør på panden og lad det brune af.
      6. Form frikadellerne enten med hænderne eller brug en ske. Størrelsen har selvfølgelig en stor betydning for hvor lang tid frikadellerne skal have på panden.
        Tip. For at mærke om en frikadelle er færdig, kan du banke på den med en ske på begge sider. Lyder det hult så er den færdig. Du kan selvfølgelig tage den af og skære den over for at se om den har fået nok.
      Opskrift noter

      Som tidligere skrevet, findes der mange forskellige opskrifter på frikadeller. Nogle kommer gulerødder, peberfrugter eller noget helt tredje i. Der hvor de fleste begår fejl er at de aldrig bruger krydderier. Du har sikker som mange andre et skab eller skuffe fyldt med alverdens krydderier som sjældent ser dagens lys. Med denne opskrift har du rig mulighed for at afprøve nogle af de krydderier der gemmer sig bagerst i skuffen / skabet.

      Tilbehør
      Frikadeller er ret alsidige, da de passer til mange forskellige ting som kartofler, ris, pasta, salat men på samme tid fungere også strålende som en delle på et stykke rugbrød.

      Hvordan man spiser dem afhænger af personen selv. Jeg plejer normalt at servere dem med pasta eller kartofler. De resterende frikadeller kommer jeg på køl hvor mine unger kan få et par stykke med rugbrød til som madpakke i skolen.

      4 fejl folk gør når de steger frikadeller.

      • Olie er godt at stege i, men ønsker man en sprød skorpe med fantastisk smag så brug gerne smør, måske en blanding af 50% smør og 50% olie. Der skal desuden være nok til hele panden er dækket til, netop så det syder op af siderne på frikadellerne når de steges.
      • Mange oplever at de får tørre frikadeller og det er der selvfølgelig en god forklaring på. Når nu man står og skal købe kød, så falder valget måske på magert kød af sundhedsmæssige årsager. Men det resulterer så også at dine deller bliver alt for tørre. En god frikadelle skal have en sprød skorpe, være lidt luftige og saftige i midten. Derfor er det vigtigt at du som minimum køber 10-12% fedt kød.
      • Mange mennesker holder sig tilbage fra at bruge for meget salt da de er bange for at oversalte dunserne. En god regel du kan følge er at bruge ca. 12 gram salt pr. 500 gram kød. I fremtiden kan du så tilpasse mængden af salt alt efter smag og behag.
      • Farsen skal have den rette konsistens. Det er derfor vigtig at du ikke overfalder den med en håndmixer og giver den hele armen. Du risikere nemlig at den bliver klæg som i sidste ende vil påvirke slutresultatet.

      Ofte stillede spørgsmål når det kommer til frikadeller

      Hvordan laver man frikadeller?
      Enhver opskrift kan lyde forskelligt og der kan være variationer af forskellige grad. Kort fortalt så skal du gøre således: Find alle ingredienserne frem. Bland dem alle sammen op i farsen. Varm en pande op på høj temperatur, form frikadellerne og steg dem til de er gyldenbrune. Ønsker du en mere specifik og detaljeret beskrivelse af fremgangsmåden, så kan du læse en længere oppe hvor selve opskriften er.

      Hvor længe skal frikadeller stege?
      Jeg har set flere steder hvor rådet lyder således: De skal brunes 2 minutter på hver side ved høj varme. Derefter skal man skrue lidt ned og steget dem ved god varme i ca. 4 minutter på hver side. Dvs. en stegetid på alt i alt 12 minutter.
      Personligt så har jeg en hel anden opfattelse. Først og fremmest kommer det på den kogeplade du bruger i dit køkken. Om det er en gaskogeplade, keramisk kogeplade, induktionskogeplade eller selve ovnen gør altså en forskel. Derefter kommer din stegepande, her findes der endnu flere typer som igen kan give en støre variation. Hvilket type for olie eller smør bruger du? Og så kommer vi til kødet, der er altså forskel på om du bruger, kyllingekød, kalvekød, svinekød eller en god blanding af de 3 ting. Der findes ikke specifik vejledning som passer til alle disse variationer. Derfor kommer det helt an på dig, du skal mærke dig frem og lære dit køkken og dine køkkenredskaber med tiden.
      Heldigvis følger der altid instrukser om hvor læge frikadellerne skal have ved de fleste opskrifter og det gør der skam også her. Så hvis du bare følger opskriften, så burde du få nogle fantastiske og velsmagende deller.

      Hvordan steger man frikadeller?
      Varm panden op (høj temperatur). Kom fedtstof på så hele panden er dækket. Du får det bedste resultat med halv olie halv smør. Når dellerne skal formes kan du enten bruge dine hænder eller en ske. Hvis du tager skeen i brug, så døb den i fedtstoffet inden du former frikadellen. Dette vil gør at skeen slipper farsen uden problemer under udformningen af dellerne. Steg dem først på den ene side til de er gyldenbrune, v end dem nu om på den anden side og gør det samme. Frikadellerne er færdigstegt når de er faste. Du kan eventuelt tage en af dellerne af og dele den i halv for at se om midten har fået nok.

      Hvor mange frikadeller til buffet?
      Uha det afhænger jo af så mange ting. Først og fremmest skal du finde ud af hvor mange personer der er til buffet. Derefter skal du beslutte dig hvor mange frikadeller de hver og især skal have mulighed for at spise plus minus nogle stykker. Men man siger at der skal være 2-3 stykker pr. person. Hver frikadelle består af ca. 50-100 gram kød, her skal du tage stilling til hvor stor frikadellerne skal være. Du ved disse tal derfor regne ud af hvor meget kød du skal bruge til en buffet med specifik antal mennesker.

      Kan man stege frikadeller i ovnen?
      Det kan man sagtens ja. Denne opskrift gør ikke brugen af en men det gør andre. Fordelen er at man kan lave mange frikadeller på engang og desuden behøver man ikke at stå i køkkenet og vente som man skal hvis man bruger en pande. Nogle bruner dellerne på en pande og derefter kommer dem i en ovn så de bliver færdig bagt derinde. Muligheder er der mange af, så det er vel smag og behag i forhold til fremgangsmetoden.

      Lignende artikler

      Skriv et svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

      Close