Forloren hare i ovn
Hvis der er noget mad, der ikke fortjener at gå i glemmebogen, men desværre lidt er gået det alligevel, så er det en klassisk forloren hare. Det saftige farsbrød svøbt i sprød bacon og serveret med en klassisk brun sovs og kartofler til.
Som vor mor lavede det. Sådan vil jeg gerne præsentere denne fantastiske, men udskældte ret. Der er ikke mange moderne familier, der disker op med en klassisk forloren hare længere og det er faktisk rigtig synd, for det smager virkelig godt – både på selve dage og dagen derpå ovenpå et godt stykke groft rugbrød.
Du kan også prøve min fantastiske og originale forloren hare med bacon.
Ingredienser
Opskriften herunder er til 4 personer af den voksne slags, men der er indberegnet plads til rester også, så du kan få en skive med på madpakken dagen efter – for det bliver den forlorne hare bestemt ikke dårligere af.
- 500 gram Hakket svine- og kalvekød
- 1 tsk. Salt
- 1 Finhakket Løg
- 1 Æg
- 1 dl. Hønsefond
- 1 dl. Piskefløde
- 1 dl. Rasp
- 1-2 pakker Bacon i skiver
- 3 dl. Vand
- 3 dl. Mælk
- Væden fra fadet
- 2 dl. Piskefløde
- 3-4 tsk. Ribsgele
- 1 spsk. Æbleeddike
- 1 tsk. Maizena udrørt i vand til jævning
- Sovsekulør
- Salt og friskkværnet peber
- Hak løget fint og bland det grundigt i en skål med de andre ingredienser til din forlorne hare. Det er vigtigt, at kødet bliver helt finddelt og selve farsen får en dejagtig konsistens.
Det er det, der gør kødet saftigt og giver det smag. - Smør et ildfast fad med smør og drys det let med mel.
- Form din fars til et franskbrødformet farsbrød midt i fadet
- Læg skiver af bacon over farsbrødet, så de overlapper hinanden og dækker farsen helt. Fold dem godt ind under din forlorne hare ved at rulle en forsigtigt til først den ene og bagefter den anden side, mens du skubber baconenderne ind under.
- Varm din ovn op til 225 grader og lad den forlorne hare stege i ca 10 minutter før du skruer ned på 190 grader og hælder din vand/fløde blanding ved, lad det stå i ovnen i yderligere 50 minutter.
- Når der er ca tyve minutter igen skal du skrælle dine kartofler og sætte dem over i let saltet vand, så de er færdige samtidig med din forlorne hare.
- Tag den ud af ovnen, når tiden er gået og lad den stå på en tallerken eller et fad, mens du sigter din fond fra det ildfaste fad op i en kasserolle.
- Nu skal der laves sovs!
- Kog forsigtigt din fond op, mens du blander fløde og lidt ribsgele i. Bland det godt.
- Når det bobler let hælder du din Maizena blanding i og røre godt rundt, mens sovsen tykner.
- Smag den til med salt, peber og kulør inden den er klar til servering sammen med de kogte kartofler og skiveskåren forloren hare.
Tips og tricks
Selv om det er en klassisk ret, skal der stadig være plads til lidt personlige tilføjelser eller tilretninger, hvis ikke du er helt med på den originale version.
Du kan for eksempel:
Lave en fedtfattig version
Med minimælk i steder for fløde eller en lækker, kold dressing af skyr og friske urter i stedet for den klassiske brune sovs.
Peppe dit farsbrød op
Det er ikke alle, der er vilde med den helt klassiske smag, men det kan sagtens peppes op med enten friske krydderurter, der er helt finthakkede, lidt chili eller måske et ordentligt pift muskat.