Fantastisk risotto
Risotto er en italiensk klassiker, en sand appetitvækker, som udstråler overskud i køkkenet. Med denne opskrift, får du en fantastisk risotto, som tilberedes og smager nøjagtigt, som den skal. Risottoris, parmesanost, hvidvin og champignon er med til at gøre retten velsmagende. Gryderetten har en skøn og cremet konsistens med bløde ris med en fast kerne.
Prøv også vores anden opskrift på risotto med svampe.
Risotto kan være svær at mestre, men med denne opskrift får du en grundig og pædagogisk trin for trin-guide. Og så tager madlavningen kun omkring en halv time. Så gør italienerne kunsten efter og giv dig i kast med denne fantastiske risotto.
- 3 dl. Risottoris
- 200 gram Hele champignoner
- 2 fed Hvidløg
- 1 Løg
- 3 dl. Hvidvin
- 3 dl. Hønsebouillon
- 30 gram Smør
- 10 gram Kold smør
- 65 gram Tomatpesto
- 30 gram Parmesanost
- 3 spsk. Olivenolie
- Salt og friskkværnet peber
- Friskrevet parmesan
- Frisk basilikum
- Skær hver champignon ud i fire dele.
- Hak eller stavblend løget til det er finthakket.
- Pres hvidløgene eller hak dem fint.
- Riv den angivende mængde parmesan til retten.
Riv også gerne lidt ekstra parmesan til pyntning og anret det i en lille skål. - Mål den angivende mængde risottoris og hvidvin op.
- Klargør hønsebouillonen.
- Kom olivenolien i en tykbundet gryde og smelt smørret heri.
- Tilsæt det hakkede løg og svits det et par minutter til det er blødt og gennemsigtigt.
- Kom nu risottoris og et snert af hvidvinen i gryden og svits det i et par minutter under omrøring.
- Hæld resten af hvidvinen i gryden lidt ad gangen, mens du omrører.
- Tilføj nu under omrøring hønebouillon lidt ad gangen.
- Kom champignon i retten og omrør grundigt et par minutter.
- Hæld tomatpesto ved og rør godt rundt.
- Smag til med salt og peber.
- Endeligt tilføres parmesanost og koldt smør.
- Vend det hele grundigt sammen med en ske et par minutter.
- Server retten dampende varm med friskrevet parmesan og basilikumblade som pynt.
Gode råd til madlavningen
Når du laver risotto, er det afgørende, at du bruger den helt rigtige type ris – nemlig risottoris. Risottoris er korte og buttede ris, der klistrer sammen, men samtidig formår at bevare en fast konsistens ved kogning. Du kan med fordel gå efter risottoris, der er klassificeret som ’superfino’ eller ’fino’. Sørg for at omrøre konstant, når du laver retten, da risottoris let kan brænde på. Det er også en god idé at stille alle ingredienser klar, før du begynder på retten.
Har du mod på det, kan du lave din egen tomatpesto for at give retten et personligt touch og for at ramme netop dine smagsløg. Du kan også tilsætte grønsager i gryden under madlavningen. Eksperimenter også gerne med pynten. Brug for eksempel andre krydderurter end basilikum såsom grofthakket persille eller koriander. Du kan også bruge nødder som topping, for eksempel peanuts eller hakkede saltede cashewnødder.
Tåler du ikke ingredienser med laktose, kan du skifte smørret ud med en laktosefri erstatning. Parmesanost bliver opfattet som en laktosefri ost.
Sørg for ikke at lave for store mængder risotto ad gangen, da retten ikke er fryseegnet. Du kan med fordel servere denne klassiske ret, når du får gæster, eller gør den til en fast del af hverdagsfavoritterne.