Brownies
Brownien er en af de mere tunge desserter, og sådan skal den også være. En god brownie er sprød på toppen og klæbrig i midten og smager fantastisk, hasselnødderne som også er med i denne opskrift giver den lidt mere bid og rustik følelse.
Sådan en dessert kan serveres uanset årstiden og alle tider af døgnet. Du kan virkelig glæde dig.
- 1,5 dl. Hvedemel
- 3 dl. Sukker
- 2 Æg
- 1,5 tsk. Vaniljesukker
- 100 gram Smør
- 4 spsk. Kakao
- 1 Knivspids Salt
- 100 gram Hasselnødder (Dette er valgfrit)
- Rasp
- Til denne opskrift skal du bruge en bageform ca. 26x18 cm
2 skåle
1 gryde
1 si - Smelt smørret i en gryde. Lad det derefter køle af mens du hoppe videre til næste punkt.
- Hvis du bruger hasselnødder, så hak disse groft og kom dem ned i samme gryde hvor smørret er i gang med at afkøle.
- Rør æg og sukker sammen i en skål.
- I en anden skål kommer du mel, vaniljesukker, kakao og salt i. Rør det godt rundt.
Nu skal alt indholdet gennem en si og ned i æggeblanding fra før. - Når smørret er kølet af, hælder du det op sammen med hasselnødderne til de resterende ingredienser som allerede er blandet. Rør godt rundt i blandingen til du har en ensformig masse.
- Smør en bageform hvorefter du kommer rasp i bunden af bageformen. Alt det overskydende rasp der ikke sidder fast i smørret tømmer du ud ved at vender bageformen på hovedet over vasken eller skraldespanden.
- Kom browniedejen i bageformen her og der. Når den kommer i ovnen vil varmen være med til at fordele dejen som den skal.
- Brownien skal bages ved 175 grader i ca. 30 minutter.
Tip 1: Pas på ikke at give den for meget, du ricikerer bare at den bliver alt for tør.
Tip 2: Browenien har fået nok når stikker en tandstik/tændstik eller trikkepind ned i den og den stadig har lidt dej klæbende til sig. - Giv brownien ca. 10-15 min at køle af i før du begynder at skære i den.
Følger du opskrift til punkt og prikke vil du få en god brownie der både indeholder det klæbrige i midten og den sprøde skorpe. Fortrækker du en mere fast og tør version af denne dessert så skal du bare give den 5-10 min mere i ovnen.
Personlig er jeg mere vild med desserter som har en god balance og kontrast i forhold til det søde og sure, kolde og varme, klæbrig og sprøde. Og det er nemlig det sidste nævne der udmærker sig i denne dessert.
Hvis du har spørgsmål, ris eller ros så er du altid velkommen til at skrive det nede i kommentarfeltet.
Prøv også mine himmelske Chokolademuffins eller den fantastiske chokoladekage.
Spørgsmål vedrørerende brownies
- Kan man fryse brownies?
Det kan man sagtens ja, gør du det så har de en levetid på ca. 2-3 måneder. - Hvilken brownies er bedst?
Betegnelsen ”bedst” er ret relativt. Det hele kommer an på smag og behag. Nogle mennesker kan lide en kold brownie som er blevet afkølet mens andre elsker den varm. Hårdheden, strukturen, teksturen og smag kommer helt an på hvem det er du spørger. Prøv dig frem og eksperimenter i køkkenet ved at ændre lidt på opskriften, på den måde kan du tilpasse en brownie lige til dine smagsløg. - Hvilken chokolade til brownies?
Det afhænger helt af opskriften du sidder med. Du kan bruge alt fra lys til mørk chokolade med højt indhold af kakao bønner. Nogle mennesker undlader at bruge chokolade helt, i stedet tager de kakaopulver i brug. Det du skal være opmærksom på er at jo højere % tal du tager af chokolade jo mere bitter kommer den til at blive, dvs. at du skal tilføje mere sukker, vanilje eller andet lignende og det samme omvendt, jo lysere chokolade desto mere sukker indeholder produktet. I denne opskrift gør vi brug af sukker, kakao samt vaniljesukker for at få den dejlig smag af brownie frem, så ingen chokolade her. - Hvor kommer brownies fra?
Brownie er en chokoladedessert i den tunge ende af skalaen. Brownie er Karakteriseret med et sprødt ydre og en blødere indre der er lidt klistret og karamelliseret.Så vidt man ved har brownie sin oprindelse i Amerika, først officiel nævnelse af brownie stammer tilbage i 1897 i et Sears katalog. Siden da har denne fantastiske dessert spredt sig godt og grundigt og det har vi også være glade for i Danmark som i andre mange lande.
- Hvilken vin til brownies?
Når der er tale om vin til dessert så er det altid smart at finde en vin der er lidt sødere end selve desserten, eller kommer smagene virkelig til at ødelægge oplevelsen. Derfor vil vi altid råde en god portvin til brownie. Muligvis en Niepoorts LBV 2005 eller en Eiswein som er god til tunge og søde desserter. - Hvor længe kan brownies holde sig?
Brownie kagen her kan holde sig omkring 1-2 uger i køleskab. Du skal dog sørge for at have den liggende i en lufttæt beholder eller pose, ellers vil du opleve en meget tør og kedelig dessert ingen gider at have. - Hvor længe skal brownies stå i ovnen?
Dette er et spørgsmål som varierer meget i forhold til hvilken opskrift du kaster dig over. Der er flere faktorer der spiller ind på hvor længe en brownie dej skal have i ovnen. Er det en almindelig ovn eller lufttør ovn, selve ingredienserne der bliver brugt, højden på din brownie, placering i ovn osv. I denne opskrift skal din brownie have 30min i en 175 graders almindelig ovn.
Videoopskrift på Brownie
Her er en nem og hurtig opskrift på en brownie med chokoladestykker som nærmest smelter i munden på en. I video bruger de betegnelser som ”Oz” her kan vi fortælle at 1 oz er tilsvarende til ca. 28.3gram.
Denne video er produceret af Tasty