Boller i karry med æbler
En af de absolut mest populære klassikere er boller i karry. Det er retten, som både børn og voksne elsker, og som mange familier har stående ret højt på hitlisten over yndlingsretter.
Den helt klassiske udgave af retten består af kogte hvide ris, som er tilbehør for selve karrysovsen. I karrysovsen rører de hjemmelavede kødboller, som med fordel kan laves dagen inden, så de får en god fast konsistens.
Prøv også opskriften med boller i karry jeg laver mest af.
Selv om denne klassiker oftest serveres helt, som den plejer, så er det muligt at ændre lidt på kompositionen, så retten stadig er boller i karry, men har et lille tvist.
I denne variant serveres boller i karry som hoveddelen af et lækkert ristaffel.
- 300 gram Hakket svine- og kalvekød
- 1 Æg
- 2 spsk. Fintrevet zittauerløg
- 1 dl. Madlavningsfløde 8 %
- 6 spsk. Finvalsede havregryn
- 1½ Liter Vand
- 1 ½ tsk. Groft salt
- Friskkværnet peber
- 20 gram Smør
- ½ dl. Finthakket zittauerløg
- 2 tsk. Karry
- 1 Lille skrællet æble (For eksempel Belle de Boskop)
- 2½ spsk, Hvedemel
- 1½ dl. Madlavningsfløde 8 %
- 320 gram Kogt løse ris, parboiled, ca. 4 dl
- 25 gram Peanuts
- 100 gram Banan i stykker
- 400 gram Agurk
- 250 gram Rød peberfrugt
- Det hakkede fars-kød røres godt igennem med det grove salt. Rør i cirka et minut, indtil farsen føles sej. Så tilsættes æg, løg og peber. Rør det godt igennem – uden at farsen bliver alt for fast.
- Fløden røres i lidt ad gangen, og så røres der havregryn i. Så er farsen færdig og klar til at blive dækket til og sat i køleskabet i henved ½ time.
- Efter farsen har hvilet færdig i køleskabet, gøres der klar til at koge kødbollerne.
- Vandet hældes i en stor gryde sammen med saltet, og det bringes i kog. Inden farsen skal bruges, skal den lige røres igennem. Når vandet koger, dyppes en spiseske i vandet, og en skefuld fars formes til kødboller ved at bruge skeen og din hule hånd. Læg forsigtigt kødbollen i gryden. Når alle bollerne er lagt i vandet, skrues der ned for varmen.
- Kødbollerne koges i 8 – 10 minutter. Så vil de søge op til overfladen, og de er færdige. Nu kan de tages op enten med en hulske eller lægges i en sigte, så de kan dryppe af. Gem ca. 4 dl af kogevandet til at lave sovsen af.
- Smelt smørret i en gryde ved høj temperatur, men det skal ikke brune. Svits løgene i et minuts tid. Sænk temperaturen, og drys karry i. Rør rundt i gryden, og tilsæt æblestykkerne. Lad det svitse et minut. Melet tilsættes, og der skal røres til, indtil al melet er suget op.
- Det siede kogevand hældes på, og der skal røres godt med et piskeris imens, så der ikke opstår klumper i sovsen.
- Hæld nu fløden ved, og det hele koger ved svag varme, mens du konstant rører rundt i omkring 5 minutter. Smag sovsen til, og hæld kødbollerne forsigtigt i. De skal gerne holde formen.
- Kog ris til 4 personer. Server retten sammen med små skåle fuld af lækkert tilbehør til et ristaffel.
Andre variationsmuligheder
Selv om man skal være varsom med at ændre på en så populær klassiker som boller i karry, så kan du godt tviste retten lidt uden at ændre så meget på retten.
Du kan for eksempel spice sovsen lidt op med for eksempel chili eller et andet stærkt krydderi. Du kan også servere en anden type ris til end den sædvanlige hvide ris. Det ville også klæde retten med et lækkert hjemmebagt brød.
Videoopskrift på Boller i karry med Claus Holm
Claus han taler lige ud af posen, han pakker det ikke pænt ind som mange andre, derfor kan man også være sikker på at han taler sandt. Se med i opskriften her!
Videoen er udviklet af Coop MAD