Æggekage i ovn
Æggekagen er en nem, billig og sund madret, som kan nydes både nylavet og afkølet.
På travle hverdage er æggekagen et godt, proteinrigt bud på et mættende måltid. Ofte serveres den lune æggekage sammen med baconskiver og ristede skiver af rugbrød samt purløg som drys.
Æggekagen er en velkendt spise i det danske køkken, og mange har deres favoritudgaver af retten.
Herunder finder du opskriften til at lave en indbydende, ovnbagt æggekage lavet på simple ingredienser, og som er nem at tilberede.
Derudover kan du få kreative råd til at gøre din æggekage endnu mere smagfuld.
Prøv også vores hurtig opskrift på æggekage som kun tager små 10-15 min.
- 12 Æg
- 1,5 dl. Piskefløde
- 1,5 tsk. Bagepulver
- 125 gram Skinkestrimler
- Smør eller margarine til smøring af ildfast fast
- Salt og peber
- 1 bundt Frisk purløg
- 125 gram Bacon i skiver (svarer til 1 pakke)
- Æggene klækkes alle ud i en stor skål og piskes sammen med fløden. Bagepulver, salt og peber tilsættes og piskes let sammen som blanding. Bagepulveret skaber en særlig, cremet og luftig konsistens for æggekagen og er derfor en unik ingrediens at tilsætte blandingen. Til sidst skal skinkestrimlerne tilsættes blandingen.
- Klargøringen af det ildfaste fad, som æggekagen skal bage i, sker ved at smøre alle kanter med en klump margarine. Dette hindrer, at æggekagen brænder sig fast i siderne af fadet. Ved at holde fast om smørklumpen med et stykke stanniol, er det nemmere at smøre fadet og undgå, at smørret glider ud af hånden.
- Når fadet er klargjort, hældes blandingen med æg og skinke i fadet. Æggekagen bages midt i en forvarmet ovn på 200 grader (almindelig ovn) i ca. 40 minutter. Bruges der ovn med varmluft, skal ovnen sættes på 180 grader. Æggekagen er færdigtilberedt, når den har fået en gylden overflade og er fast i sin konsistens. Ved at bruge en kniv og stikke ned i midten af æggekagen vil man kunne vurdere, om den er færdigbagt. Der må ikke være flydende rester af æggekageblandingen på kniven.
- Imens æggekagen bages, kan baconskiverne tilberedes på pande. Den fedtfrie stegning af bacon sker ved at placere skiverne direkte på en middelvarm pande (for at undgå at fedtet ikke strinter for meget). Når baconskiverne har fået deres let gyldne overflader, tages de af panden og placeres på en tallerken med 1-2 stykker køkkenruller. Herved vil det overskydende fedt opsuges.
- Æggekagen er nu klar til at blive serveret og drysses til slut med små, klippede stykker af frisk purløg.
Tips til at gøre din æggekage ekstra indbydende
Ekstra luftig konsistens
Omfanget af den tid som æggekageblandingen røres i, har betydning for æggekagens konsistens. Des længere tid der røres i – des mere luftig karakter vil den færdigtilberedte æggekage få.
For at opnå den bedste kontrol med konsistensen af æggekageblandingen, kan det være en fordel at bruge et piskeris i stedet for en elpisker.
Salt og peber til servering og tilsmagning
Der findes mange, varierede præferencer i forhold til, hvor smagfuld man ønsker sin æggekage. Derfor er det en god idé at have salt og peber stående på bordet, når æggekagen serveres. Mange ønsker f.eks. at drysse ekstra peber på æggekagen som en smagsforstærkende krydderi i forhold til æggekagens milde smag.
Det smagfulde tilbehør
Æggekagens saftige og cremede konsistens kommer særligt til udtryk ved servering af ristet rugbrød. Når skiver af rugbrød bliver ristede, skaber det en god kontrast til æggekagens karakter.
På samme måde udgør baconskiverne en indbydende og smagfuld værdi for æggekagen. Baconskiverne kan knækkes i mindre stykker, når de er tilpas afkølede og serveres på toppen af æggekagen.