Tarteletter med kylling

Tarteletter med kylling

Hvis der findes én klassisk, dansk ret, som både børn og voksne kan være enige om at holde af, er det tarteletter. De sprøde og lune ’skaller’ af butterdej med indhold af cremet fyld med kød fra fjerkræ er et hit på det danske spisebord.

Herunder kan du finde en indbydende opskrift på selv at tilberede og servere denne ret. Opskriften er nem at følge, så alle har mulighed for at glæde både børn og voksne med en velsmagende udgave af den klassiske yndlingsret.

Se også min opskrift på tarteletter med høns i asparges

Tarteletter med kylling
Tarteletter med kylling
Stem: 1
Bedømmelse: 5
Dig:
Bedøm denne opskrift
Print Opskrift
    Personer Forberedelse
    Ca. 10 20 minutter
    Tilberedning Ventetid
    15 minutter 90 minutter
    Personer Forberedelse
    Ca. 10 20 minutter
    Tilberedning Ventetid
    15 minutter 90 minutter
    Tarteletter med kylling
    Tarteletter med kylling
    Stem: 1
    Bedømmelse: 5
    Dig:
    Bedøm denne opskrift
    Print Opskrift
      Personer Forberedelse
      Ca. 10 20 minutter
      Tilberedning Ventetid
      15 minutter 90 minutter
      Personer Forberedelse
      Ca. 10 20 minutter
      Tilberedning Ventetid
      15 minutter 90 minutter
      Ingredienser
      • 1 hel Kylling
      • 25 gram Smør
      • 2 spsk. Hvedemel
      • 5 dl. Bouillon fra kogning af kyllingen
      • 1 dl. Piskefløde 38%
      • 2 dåser Aspargessnitter
      • 20 Tarteletskaller
      • Salt og peber
      Personer:
      Instruktioner
      Tilberedning af kyllingen
      1. Den hele kylling skylles først under rindende vand, og eventuelle urenheder fjernes fra skindet. Herefter skal den anbringes i en stor og tykbundet gryde og dækkes til med koldt vand og drysses med salt.
      2. Den store gryde med kyllingen skal stilles på en kogeplade, som nu tændes for varme. Det er vigtigt, at gryden med kyllingen får lov at varme med op for at skabe det mest saftige resultat af kødet.
      3. Kyllingen skal bringes i kog og derefter simre i ca. 1 ½ time. Undervejs vil kyllingen afgive urenheder, som let kan fjernes fra overfladen af vandet ved brug af en spiseske.
      Tilberedning af tarteletfyld
      1. Når tiden på cirka 1 ½ time er gået, skal kyllingen køle af. Dette kan med fordel gøres i gryden med vandet, som nu er blevet til bouillon. Kødet fra kyllingen skal fjernes fra benene, og det skal skæres i små, mundrette stykker.
      2. Anbring en sigte over en skål og hæld de to dåser aspargessnitter igennem sigten, så væden gemmes.
      3. Når selve det cremede tarteletfyld skal laves, skal smørret smeltes i en gryde, hvorefter melet tilsættes, og dette røres forsigtigt og konstant sammen. Herefter hældes bouillonen fra kyllingen samt væden fra aspargessnitter i gryden (så det samlet udgør cirka 5 dl.). Flødes tilsættes gradvist, indtil grydens indhold har en let, cremet konsistens. Det er vigtigt, at der røres konstant i gryden, mens ingredienserne løbende tilsættes.
      4. Endelig er det tid til, at det udskårne kyllingekød samt aspargessnitterne kan vendes i grydens indhold. Til sidst skal tarteletfyldet simre under middel varme i cirka 2 minutter.
      Klargøring af tarteletskallerne
      1. Skallerne af butterdej skal lunes, som anvist på pakken. Det varmes typisk i ovn ved 200 grader almindelig ovn, hvor de anrettes på en bagepladen med bunden opad.
      2. Når tarteletskallerne er lunet, hældes og fordeles der fyld i hver en skal. Hvis du ønsker at give dine tarteletter en ekstra indbydende servering, kan du halvere små cherrytomater samt skære mindre stykker af agurk og toppe dette på hver en tartelet med kyllingefyld.
      Opskrift noter

      Værd at vide om tarteletten og dens ophav

      Navnet ’tartelet’ er afledt af det franske begreb ’tartelette’, som betyder en lille tærte.

      Tærten som madret kan spores langt tilbage i kulturhistorien til omkring 15- 1600 tallet, hvor den typisk havde enten et sødt eller et salt indhold.

      I løbet af 1700 tallet blev madtraditionen omkring tærter adskilt i forskellige nationale køkkener. I nogle lande blev tærten forbundet med det søde indhold, i andre lande blev den anvendt med det salte.

      Den danske madtradition tog tærten til sig i primært den salte udgave.

      Det er i denne sammenhæng, at tarteletten som den er i dag, blev til.

      Ordet ’tartelet’ optræder helt tilbage i en kogebog fra slutningen af 1700tallet, hvor brugen af butterdej blev en del af madlavningen.

      Lignende artikler

      Skriv et svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

      Close