Shepherds pie
Shepards Pie som er en engelsk klassiker, er en dejlig og familievenlig ret der er spækket med smag. Traditionelt bruger man lammekød til retten her, du har dog også mulighed for at tage oksekød i brug da jeg ved at nogle ikke bryder sig særlig meget om lam. Jeg vil dog forslår at du bruger lam, så du får hele oplevelsen og alle de rigtige smagsnuancer.
En Shepards Pie er ”comfort food” som man kalder det eller bare hyggemad, passer til alle årstider. Den nydes dog bedst om efteråret og vinteren hvor det er koldt udenfor.
Denne ret varmer ikke kun din krop men også sjælen og giver dig en fantastisk mæthedsfornemmelse.
- 1 kg Kartofler (Skrællet)
- 75 gram Smør
- 2-3 spsk. Piskefløde (Kan undlades)
- 2 spsk. Parmesan (Friskrevet)
- 1 spsk. Rasp
- Salt og Peber
- 500 gram Hakket oksekød (Traditionelt så er det lam der bruges)
- 1 spsk. Smør
- 1 stort Løg (Finhakket)
- 2 store Gulerødder (Groftrevet)
- 2 fed Hvidløg (Knust eller revet)
- 2 stængler Bladselleri (Groftrevet)
- 2 spsk. Worcestershire sauce
- 2 spsk. Tomatpure
- 1 tsk. Tørret timian
- 1 spsk. Frisk rosmarin (Finhakket)
- 3 dl. Rødvin
- 3 dl. Boullion
- Salt og friskkværnet peber
- Som start skal du koge kartoflerne i en gryde uden salt til de er møre.
- Kom de hakkede løg ned i en varm stegepande og steg dem til de er klare samt gennemsigtige. (De må nemlig ikke blive for brune).
- Nu tilføjer du kødet til stegepanden og bruner det igennem ved høj varme.
- Når kødet er stegt igennem, skal du skrue ned for varmen.
Tilsæt nu resten af ingredienserne; gulerødder, hvidløg, bladselleri, tomatpure, rødvin, 2 spsk. Worcestershire sauce, rosmarin, timian og hønsefond.
Tilføj salt og peber efter behov. - Blandingen skal du koge op og lade simre i ca. 10 minutter.
- Tænd for ovenen og sæt den til 180 grader.
- Når kartoflerne har fået nok, skal du komme dem i en stor skål hvor du også tilsætter de 75 gram smør.
- Nu skal du piske det sammen til en luftig og cremet kartoffelmos og her kan du sagtens bruge en håndmikser.
Tilsæt nu de 2-3 spsk. piskefløde og smag til med parmesan samt salt og peber.
- Nu fordeler du selve kødsaucen i et smurt ovnfast fad.
Ovenpå kommer du selve kartoffelmosen da den fungerer som et låg. - Nu skal du komme rasp ovenpå samt lidt mere parmesan.
- Fadet skal ind i den 180 graders forvarm ovn i ca. 40 minutter.
Velbekomme!
Sherpards Pie eller Cottage Pie
Shepards Pie er faktisk meget nem at lave. Den passer sig selv og kan desuden fryses ned. Servere du retten for gæsterne så skal vi lige have navnene på det rette. Brugers der lam så er det korrekte navn Shepards Pie. Bruger du oksekød i stedet så bliver navnet ændret til Cottage Pie.
Personligt så elsker min familie denne ret når jeg laver den en kold dag i december måned. Børnene kan næsten ikke få nok af den og skulle man sammenligne den så ligner det mest af alt en nedkogt kødsauce med kartoffelmos til. Mere kompliceret behøver det ikke at være.
Hvis du vælger eller har lavet retten efter min opskrift må du meget gerne give den det antal af stjerne du synes den fortjener og muligvis også efterlad en kommentar.
Videoopskrift på en klassisk Shepherd’s pie
Her kan du lære hvordan man laver en klassisk Shepherd’s pie med den verdensberømte Gordon Ramsay. Det går hurtigt, så du skal have tungen lige i munden.
Videoen er udviklet af Gordon Ramsay team