Moussaka
Hvis du har været i Grækenland så har du sikkert også smagt moussaka og hvis ikke så har du hørt om det. Moussaka er en fantastisk ”indbagt” ret der er i lag. Der findes mange forskellige opskrifter der varierer i mængden af ingredienser samt hvilke man skal bruge. Denne opskrift byder på en meget simpel form som dog smager godt uden for meget ballade og erfaring i et køkken. Hvis du gerne vil tilføje aubergine som mange opskrifter kræver, så kan du også sagtens gøre det her. Husk at skære dem i skiver og placere dem oven på kartoflerne før kødblandingen.
Nederst i denne opskrift vil du også kunne se en video hvor en rigtig græker laver en rigtig dejlig version af denne ret.
- 700 gram Kartofler
- 600 gram Hakket oksekød
- 2 Løg
- 1 dåse Flåede tomater
- 2 dl. Hakket Persille
- 2 spsk. Olie
- 5 dl. Mornaysauce
- 100 gram Revet ost
- Salt og peber
- Skræl og skær kartoflerne i skiver.
- Steg kartoflerne på panden i ca. 8-10 minutter.
- Fordel de halvstegte kartofler på bunden af en oliesmurt og ildfast fad.
- Pil og hak 2 løg.
- Svits det hakkede løg sammen med kødet.
- Tilsæt nu tomaterne, salt peber samt hakket persille. Rør godt rundt og giv blandingen omkring 10-12 minutter at simre i.
- Fordel kødblandingen over kartoflerne i fadet og dæk det til med Mornaysauce. Drys god sjat revet ost over.
- Fadet skal ind i en forvarmet ovn ved 200° C. alm. ovn i omkring 40 minutter.
Mange mennesker kender ikke til det, men moussaka kan spises på flere forskellige måder.
I Europa spises den varm og som en selvstændig ret. Vender man blikket mod mellemøsten vil man opdage at de faktisk spiser den kold og der serveres både salat samt lækker brød der er spækket med urter og havsalt til. Den kolde version af retten har en mere koncentreret smag af de forskellige ingredienser der dermed giver dine smagsløg en helt ny oplevelse af denne ellers gamle ret.
Der findes flere græske restauranter i Danmark, men ønsker du den autentiske smag, følelse og oplevelse så skal du helt sikker tage til Grækenland. Der vil du kunne finde retten i næsten alle restauranter og nyde udsigten mens du virkelig giver dig selv en oplevelse for livet.
Spørgsmål vedrørende moussaka
- Hvordan laver man moussaka?
Retten her skal laves i lag som en lagkage. Hvor mange lag og hvilken ingredienser kommer helt an på opskriften og dine behov. Følg opskriften punkt for punkt og du vil ende med en smagfuld og dejlig ret. - Hvad er græsk moussaka?
Moussaka stammer fra mellemøsten men bliver oftest forbundet med Grækenland. Retten findes i mange forskellige variationer i dag, dog bliver der tit brugt hovedingredienser som: kartofler, aubergine, noget kød samt diverse urter. Retten tilberedes i ildfast fad eller ”krukke” og der serveres oftest salat eller brød til. Ordet moussaka stammer fra det arabiske sprog. Og betyder “afkølet”. Den kan nemlig både spises kold og varm, i mellemøsten foretrækker mange retten kold da det forøger smagen. - Hvor stammer moussaka fra?
Som skrevet foroven stammer denne ret fra mellemøsten, præcist hvilket land er svært definerer da retten findes i flere forskellige versioner i forskellige lande. - Kan man fryse moussaka?
Det kan man sagtens ja. Har du brugt et fad og har en støre portion du skal have frosset ned. Så er det altid en god ide at dele den op i flere dele og bruge fryseposer. På den måde behøver du kun at tø den mængde op du skal bruge og ikke det hele på engang.
Videoopskrift på moussaka
Her er en lækker opskrift på moussaka hvor du kan se kokken Akis Petretzikis fortælle og vise hvad og hvordan man skal gøre. Akis kommer fra Grækkenland og ved derfor hvordan man laver den perfekte moussaka og hvordan den skal smage.
Videoen er udviklet af team Jamie Oliver