Forloren hare med bacon
Farsbrød eller forloren hare er der ikke mange der kender svaret på hvad der er hvad. Traditionen tro lægges røget spæk på farsbrødet, men nyere opskrifter benytter ofte bacon. Der findes en masse varianter af retten.
Forloren hare har intet med hare at gøre, men der er alligevel en god forklaring på navnet på opskriften.
Farsbrød med bacon er en gammel opskrift
Forloren hare er noget omkring år 1900 der kunne læses om i de danske kogebøger i blandt andet “Frøken Jensens Køkken” fra år 1901. Den gang kaldte man det “snyderetter” – det er også det som “forloren” betyder, ligesom “forloren tænder” og andre ord har du sikkert hørt før. Det var ikke rigtig hare i farsbrød – forloren hare – men i stedet hakket svin og kalv.
- 1 stk. Æg
- 1 dl. Hønsefond
- Salt
- 500 gram Hakket svine og kalvekød
- 2 spsk. Fløde
- 2 spsk. Raps
- Peber (friskkværnet)
- 1 tsk. Løgpulver (eller et lille løg)
- 8 skiver Bacon
- 1 tsk. Maizena
- 1 spsk. Gastrik (hvis du har)
- 1 dl. Fløde
- Ribsgele
- Salt og peber
- 3 dl. Hønsefond
- 3 dl. Mælk
- Tag en stor skål. Rør din hakkede svine og kalvebød ned i skålen med noget salt på, men spar lidt på salten da hele retten er rigeligt saltet.
- Tilføj din æg. Bagefter skal du tage din hønsefond (som består af vand og hønsekøds-bouillon, 4 dl vand og en bouillon terning).
- Nu skal din fløde, løgpulver (eller finthakket løg), raps og peber i skålen. Når farsen har en god og fast form sætter du den i køleskabet en halv times tid hvis du kan vente så lang tid.
- 20-30 min senere tager du din fars ud. Form den så den passer i et ildfast fad (gerne smurt fad). Bacon svøber du rundt om din fars nu og lægger farsbrødet i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter.
- Herefter åbner du ovnen, og hælder din mælk og hønsefond i, som væde til din fars og så lukker du ovnen igen og giver den yderligere 45 minutter ved ca. 180 grader. Tilsæt mere væske hvis du oplever at væsken begynder at forsvinde helt fra det ildfaste fad.
- 45 minutter senere tager du dit farsbrød ud. Si skyen fra i en gryde og kog med noget ribsgele. Tilføj fløde og gastrik og smag til med salt og peber.
- Server din farsbrød med alm. kartofler eller ovnstegte kartofler og en salat efter behov.
Forloren hare - den lækre hovedret og opskrift
Tip: Prøv dig frem med krydderier. Denne opskrift på farsbrød eller forloaren er meget lækker og du kan godt gøre den anderledes eller bedre med krydderier. Velbekomme.
Spørgsmål omkring farsbrød eller forloren hare
- Hvor længe skal farsbrød have i ovnen?
Den skal ind i ovnen af 2 omgange. Først 15 minutter og sener 45 minutter - så ca. 60 minutter i alt.
- Hvor længe skal farsbrød have i ovnen?
- Kan man fryse farsbrød ned?
Ja det kan du godt - har du lavet en stor portion kan det være en god idé at fryse ned i portions størrelser.
- Kan man fryse farsbrød ned?
- Kommer farsbrød fra Danmark?
Ja det stammer fra Danmark. Så senere fik den navnet "forloren hare" som var en "snyderet" (læs mere tidligere) uden rigtig hare, men navnet har stadig overlevet tiden.
- Kommer farsbrød fra Danmark?
- Hvor lang tid holder farsbrød?
Ligesom de fleste andre retter med kød osv. skal du opbevare farsbrød på køl (hvis du ikke har spist denne lækre ret helt op!) og den kan holde ca. 3-5 dage i køleskabet afhængig af temperament.
Her kan du se en videoopskrift om hvordan man laver Forloren hare
Videoen er produceret af JustCook.tv