Find den perfekte vin til dit næste middagsselskab

vin til middagsselskabRødvin er uden sammenligning danskernes fortrukne vin, og omkring 75% af alt vin der sælges her i landet, er rødt. Der findes et hav af forskellige vine, så hvordan finder man egentlig den, der passer allerbedst til det mad, man serverer?

Den vigtigste tommelfingerregel

Det vigtigste, når du skal finde den perfekte vin til maden, er, at maden ikke overdøver vinen, og at vinen ikke overdøver maden. De to elementer skal spille sammen og forstærke hinanden, for kun på den måde får dine gæster den allerbedste smagsoplevels

En let og overskuelig guide til den optimale vin-og madkombination lyder således:

  • Lette retter – lette, lyse vine
  • Kraftige retter – kraftige, mørke vine
  • Krydret mad – fyldige og kraftige vine
  • Fede retter – vine med god syre
  • Søde retter – søde vine
  • Salte retter – vine med let druesødme

Er du stadig ikke helt kommet frem til, hvilken type af vin du skal serverer for dine gæster til næste middagsselskab, skal du blot læse videre herunder.

Vin i retten

Nogle retter som Shepards Pie gør brug af vin som en ingrediens i fremgangsmåden. Her bliver alkoholen som regel fordampet mens smagen forbliver. Kvaliteten af vinen kan gøre en stor forskel på hvordan slutresultatet af en ret ender. Mange tror ved en fejl at man skal bruge den billigste vin man kan finde til formålet, men så risikerer man også at maden smager derefter. I sidste ende er det op til dig hvilken vin du bruger i eller til din mad. Personligt fortrækker jeg kvalitet og vil betale det ekstra for at få en bedre oplevelse.

Benyt internettet frem for supermarkedet

Alle supermarkeder har en vinafdeling, men kun de færreste har faktisk en dygtig og kompetent vinekspert ansat til at guide dig. Ofte er vinene i supermarkederne inddelt i forskellige kategorier efter, hvilken type af kød de passer til, men det gør ikke nødvendigvis vinsøgningen meget nemmere for dig. I stedet for at besøge supermarkedet, kan du med fordel bruge internettet, for her finder du en lang række hvid- og rødvine fra billig til dyr, som er beskrevet dybdegående i forhold til smagsnuancer og madkombinationer. På hjemmesider på internettet er der mere plads til at præsenterer mange flere informationer om de enkelte vine, og på den måde får du meget mere viden om vinene på nettet, end de fleste supermarkeder kan tilbyde. Bestiller du vin på nettet, kan du desuden ofte få det leveret direkte til døren.

Udvid dit vin-repertoire

De klassiske vinnationer er Frankrig og Italien men også lande som Argentina, Australien og ikke mindst USA er begyndt at finde vej til de danske vinglas. Den mest populære amerikanske drue er Zinfandel og på nettet kan du finde gode Zinfandel tilbud, så ønsker du at prøve kræfter med nye vinnationer, er denne californiske drue et godt sted at starte.

Ved at udvide dit vin-repertoire får du indblik i helt nye smagsnuancer og aromaer, som du måske ikke er støt på nogle andre steder,  og på den måde får du mulighed for at finpudse din smagssans.

Det handler om dig

Når alt er sagt, er det vigtigt for os at pointere, at vinvalg i sidste ende handler om, hvad du (og dine gæster) allerbedst kan lide at drikke. Der er ingen idé i at servere en dyr tung rødvin til middagen, hvis hele selskabet foretrækker rosé, så husk også at stol på dine egne smagsevner og mavefornemmelse.

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close