Kold kartoffelsalat
Kold kartoffelsalat har altid være af kategorien ”god, gammel, klassiker”, når det handler om madvaner fra det danske køkken. Retten har gået gennem generationer i familier, hvor den har serveret for mange sultne munde. Den kolde kartoffelsalat afløste omkring 1960’erne den varme kartoffelsalat som tro følgesvend til kogte røde pølser.
Du kan også prøve vores anden Kartoffelsalat
I dag laves den i alle mulige sammenhænge bl.a. de ligeså familiepopulære frikadeller. Denne opskrift til den kolde kartoffelsalat kan siges at være lidt anderledes fra andre – den har nemlig vindruer i. Dette skaber den friske smag som et perfekt modspil til det søde.
- 1 kg Kartofler
- 2 dl. Græsk yoghurt
- 3/4 dl. Mayonnaise kan laves selv for bedre smag
- 1 spsk. Dijonsennep
- 2 Syltede agurker
- 1½ spsk. Lage fra syltede agurker
- 1-2 Rødløg afhængig af størrelse
- 6 Cherrytomater
- 10 Grønne vindruer
- Purløg til både smag og pynt
- Salt & peber
- Efter du har skrællet kartoflerne, skal du koge og afkøle dem. Hvis du på forhånd ved, at tiden er knap, kan dette sagtens gøres dagen før. Og hvis du vil speede kogetiden op, kan du med fordel skære kartoflerne ud i tykke skiver.
- Nu skal du blande dressingen, der består af hhv. yoghurt, mayonnaise, sennep og agurkelage, hvorefter du smager den til med salt og peber.
- Nu er det tid til at få øjnene til at løbe i vand. Du skal nemlig pille og hakke løg. Dette gør du ligeledes med de syltede agurker, hvorefter du skærer tomater og vindruer ud i halve stykker.
- Hvis du ikke allerede har gjort det, skal du nu skærer kartoflerne ud i tykke skiver, hvorefter du tilfører dressingen og blander disse to ting sammen. Herefter skal det køles af en times tid et sted, hvor der er køligt.
- Hvis overskuddet er på sit højeste, kan du både for det æstetiske og ”det sidste pift”, pynte serveringen med et drys purløg på toppen af retten.
Grunden til, at denne dressing fungerer optimalt, er bl.a. dens tekstur, der ikke får selve dressingen til at klistre sig fast til ganen. Den har den perfekte tekstur. Der er dog stadig mange, der ikke bryder sig om fedmen og den stadig klistrende del ved kartoffelsalaten, hvorfor jeg her kommer med et forslag til en ændring. Det kan nemlig være et fantastisk karaktertræk, hvis du laver en marinade i stedet. Marinaden kan bestå af olie, hvidvinseddike (eller hvidvin), sennep, forskellige krydderurter og så selvfølgelig salt og peber.
Kartoffelsalaten som kamæleon
Ja, det lyder umiddelbart, som en vanskelig overskrift, men her refererer jeg simpelt blot tilbage til indledningen, hvor det gjordes klart, at kartoffelsalaten, som vi alle kender og elsker, fungerer godt til mange forskellige retter.
På den måde er det en forholdsvis neutral sideanordning, der f.eks. også supplerer godt til en god bøf, frikadeller, medister eller almindelige pølser. De tilføjede vindruer gør tilmed også, at friskheden giver en smag, der passer godt til sommervejret på et dejligt frokostbord på terrassen en feriedag med familien i juli måned.
Den kolde kartoffelsalat er så folkelig og varm om hjertet, at den, trods dens kølige temperatur, samler familierne sammen og varme vores hjerter.