Tzatziki
Oversat til dansk betyder tzatziki, græsk agurkesalat. Retten er især udbredt omkring den østlige del af middelhavet som bliver nydt i store omfang. Tzatziki går utrolig godt til grillet kød eller også bliver det brugt som dip. Denne ret er en meget alsidig netop fordi den kan laves på flere forskellige måder og kan krydres efter smag og behag. I Danmark bruges den især om sommeren til grillmaden, i andre lande som Grækenland bliver det for det meste brugt som dip hvor man gører brug af en frisk og hjemmebagt pitabrød.
Denne opskrift tager små 10 minutter og så smager den fantastisk, vi har desuden afsløret nogle af vores tips og tricks til hvad du kan gøre for at få din græsk agurkesalat med en fremhævet smag.
God appetit.
- 1 Agurk
- 4 fed Hvidløg
- 500 gram Græsk yoghurt 10%
- Salt og peber
- Vask agurken.
- Frem med rivejernet og riv agurken.
- Vrid agurken godt og grundigt så du kommer af med den overflødige væske og kom det ned i en skål.
- Pres eller riv hvidløget ned i samme skål.
- Tilsæt nu 500 gram Græsk yoghurt 10% ned i skålen og bland godt rundt.
- Smag til med salt og peber.
- Når smagen er tilfredsstillende overdækker du skålen og stiller den på køl i ca. 1-2 timer. (Kan sagten laves dagen før)
I denne video viser kokken en lidt anderledes opskrift på tzatziki. Her kommer han blandt andet cayenne peber, citron saft, mynte og dild oven i blandingen. Dette giver naturligvis lidt anderledes textur samt andre smags nuancer. Det meget an på smag og behag, men prøv opskriften af og se om det er noget for dig. I videoen for du også et lille snedig trick til hvordan du kan få mest mulig væske ud af agurken før den skal tilsættes. Desuden skal den have minimum 3-4 timer i køleskabet for at smagene virkelig udvikler sig.
Hvorfor skal agurken vrides?
Hvis du ikke har set videoen for oven, er det utrolig vigtig at vride agurken for overskydende væske. Dette gøres af flere årsager. Når man laver denne ret så ønsker man en pscifik fasthed, hvis agurken ikke vrides vil det blive en meget vandig ret som ingen ønsker. Desuden vil den kunne tåle at stå længere tid i køleskabet.
Et snedigt trick som også bliver vist i videoen er at man skal tilsætte salt til den reven agurk. Saltet absorberer nemlig meget af væske (også kaldet for osmose) ud af agurken og på den måde kan du så fjerne meget mere af det overskydende væske.
I videoen vil du også opdage at kokken bruger andre ingredienser for at fremhæve smagen på en hel special måde. Her kommer det meget an på smag og behag, men der er flere forskellige ting man kan tilføje eller fjerne så som:
- Oliven olie
- Eddike
- Citron
- Dild
- Mynte
- Persille
- Timian
- Cayenne peber
Ofte stille spørgsmål om tzatziki
Hvordan laver man tzatziki?
Tzatziki indeholder 3 hovedingredienser. Først og fremmest skal der agurk til derefter hvidløg og så cremefraiche eller lignende. De fleste kan klare sig med disse 3 ingredienser hvor de smager den til med salt og peber. Der findes dog flere opskrifter som kræver en del mere hvor man kan få andre smage frem.
Hvad kan man spise til tzatziki?
Uha, mange vil mene at den kan gå til alt. Heriblandt en god bøf, kartofler, lasagne, pasta eller bare et stykke brød. Tzatziki er rimelig tilgivende i forhold til mange andre sideretter. Desuden kan man åbne en god flaske rødvin til bøffen, lækker brød som du kan døbe i tzatziki og så er du ellers kørende.
Kan man lave tzatziki med skyr?
Det kan man sagtens ja. Der findes flere opskrifter på nettet hvor der bliver brugt skyr i stedet for Græsk yoghurt eller creme fraiche. Jeg vil tilføje en opskrift uden brug af Græsk yoghurt og creme fraiche
Hvordan udtaler man tzatziki?
Det kommer jo helt an på hvor i verden man kommer fra. Her kommer de forskellige sprog og dialekter ind. Vi har dog fundet frem til en græker som skal til at lave tzatziki og der vil du kunne høre hvordan kan udtaler ordet.
Videoen er udviklet af Akis Kitchen
Hvor længe holder tzatziki?
Et par dage i køleskabet kan den godt tåle. Desværre begynder den at skille hvis den står for lang tid. Væsken fra agurkerne samt skyr, creme fraiche eller græsk yoghurt begynder at drive fra og det vil resultere i en meget våd oplevelse.
Hvor stammer tzatziki fra?
Tzatziki stammer fra det græske køkken. Her på det sidste har mange andre køkkener adopteret denne ret og har valgt at fortolke den på deres egne måder. Som er helt forståeligt da tzatziki smager fantastisk.
Kan gravide spise tzatziki?
Ja det kan de sagtens. Der er intet i tzatziki som skulle udgøre en trussel for hverken den gravide kvinde eller fosteret. Så til alle de gravide derude, kast jer bare over jeres tzatziki.
Her kan du se videoopskrift på Tzatziki (Videoen er på engelsk)
Videon er udarbejdet af “Food Wishes”