Sunde pølsehorn
Pølsehorn har længe været en favorit i mange hjem. Der er ikke mange børn som vil sige nej tak til et pølsehorn eller to. Ja, det kan faktisk være svært at få dem til at stoppe med at spise, når først pølsehornene er fremme på spisebordet. Med den lille størrelse på hvert pølsehorn kan man let kommer til at overspise. Det gælder også for de voksne af os.
Prøv også vores anden opskrift på pølsehorn som er nem og hurtig.
Lige netop derfor er det en god idé at overveje sunde pølsehorn. Med de rette ingredienser kan du nemlig gøre dine pølsehorn mere mættende og undgå en del tomme kalorier.
- 6 dl. Hvedemel
- 2 dl. Rugmel
- 25 gram Gær
- 5 dl. Vand lunkent
- 1 stk. Salt
- 2 spsk. Olivenolie
- 1 spsk. Rosmarin tørret
- 250 gram kyllingecocktailpølser 9% fedt
- 0,5 dl. Mælk
- Start med at opløse gæren i det lunkne vand, og tilsæt herefter rugmelet til blandingen. Hæld efterfølgende hvedemelet i blandingen lidt efter lidt. Tilføj derefter salt, olivenolie og rosmarin. Nu skal blandingen røres godt sammen for at få en jævn dej. Herefter skal dejen bare stå tildækket i 1-1½ time, så den kan få lov til at hæve op.
- Når dejen har fået lov til at hæve skal den æltes. Hæld rigeligt med mel på den bordplade, du skal arbejde på, så dejen ikke klistrer til overfladen. Når dejen er blevet ordentligt æltet igennem, opdeles den i 5 klumper af ca. samme størrelse. Disse klumper rulles så til boller, som rulles ud på bordpladen. Nu skæres de flade boller hver især ud i 8 trekanter.
- I hver af disse trekanter lægger du en af cocktailpølserne. Nu kan trekanterne, med en pølse på hver, foldes sammen til et pølsehorn. Nu lægges de sunde pølsehorn på bageplader beklædt med bagepapir, og skal så efterhæve i ca. 15 minutter. Efter de 15 minutter er gået, pensles hornene med mælken.
- Nu er hornene klar til at blive bagt. De skal bages ved 200 °C på varmluft i blot 15 minutter. Nu er de sunde pølsehorn klar til at blive spist. Du kan servere pølsehornene med grønsagstave af agurker og gulerødder med cherrytomater. Og det er altid en god idé at have ketchup tilgængeligt ved spisebordet. Pølsehorn er også meget velegnede til at komme i madpakker.
Et sundt alternativ som ikke ofrer den gode smag
Denne sundere variant af det elskede pølsehorn er blot en måde, man kan ændre på ingredienserne for at få en sundere type af pølsehorn. Her er svinekødspølsen udskiftet med en mere fedtfattig kyllingepølse, og en del af hvedemelet er udskiftet med den mere fyldige og fiberrige rugmel.
Har du lyst til at eksperimentere, findes der andre alternativer. For eksempel kan du i stedet for at udskifte hvedemelet med rugmel, vælge at udskifte det med grahamsmel eller havregryn. Det har samme effekt med henblik på at fjerne de hurtigtvirkende kulhydrater til fordel for mere stivelse, som altså mætter bedre. Det ændrer naturligvis også på smagen, som kan blive mere fyldig. Det bliver altså ikke de lette pølsehorn, som man så ofte ser til børnefødselsdage. Men du kan altid variere mængderne af de forskellige meltyper efter behag.
Eksperimentér og oplev nye favoritter
Der er mange fordele ved at eksperimentere med sin opskrift. Ved at udskifte svinekødspølserne i dine sunde pølsehorn med eksempelvis kyllingekødspølser, kan du også tilbyde dine pølsehorn til de muslimske børn til børnefødselsdagen. Det giver en god smag i munden på mere end en måde, at alle kan få lov til at deltage.
Man kan naturligvis også eksperimentere med laktosefri mælk, hvis man er allergisk, eller anvende vegetariske eller veganske pølser, hvis man holder en bestemt diæt. Sunde pølsehorn er lette at lave, og der er rig mulighed for at ændre på sin opskrift uden at risikere dårligt bagværk.