Sådan sikrer du kolde fadøl til gæsterne
Annonce
Det kan ofte være svært at finde de rette professionelle fadølsanlæg og ølkølere til din restauration. Når man skal have et fadølsanlæg sat op, er der mange ting man skal overveje – både i form af slanger, tappetårne – men også i forhold til hvilken type øl du serverer – og hvilken type øl du ser dig selv servere de næste mange år frem. Mange synes derfor det kan være en uoverskuelig opgave at komme i gang – men bare rolig. Her kan du blive klogere på nogle af de hyppigste bekymringer.
Hav styr på øllet
Det første skridt er selvfølgelig at have styr på dit øl. Og her mener vi ikke hvilke mærker og varianter du vil have – det kan relativt let udskiftes. Men mere specifikt antal. Hvor mange forskellige fadøl vil du føre på samme tid?
Er der tale om en café eller restaurant, kan man måske ”nøjes” med 2 forskellige øl; en pilsner og en classic. Er det et mere eksklusivt klientel, vil de ofte have lidt strengere krav, og her kan du måske være nødt til at have et større udvalg, og derfor et tårn med 4-5 forskellige øl. Dog er vi stadig i det mere simple segment.
På et diskotek har folk sjældent behov for det store udvalg, og her kan du næsten altid nøjes med 2 forskellige typer af øl. Men har du eksempelvis en pub eller en bar, hvor folk ofte nyder en øl i rolige omgivelser, og måske sidder i timevis og spiller spil, vil du næsten altid være nødt til at have et større sortiment. Til nøds kan det lade sig gøre at udvide dit sortiment med blot et enkelt ekstra anlæg, hvis du finder ud af at du mangler lige netop én øl. Men husk på, at for hvert individuelle anlæg du får monteret, stiger kompleksiteten og vedligeholdelsen. Så sørg for at vurdere dit behov grundigt, før du går i gang.
Hav styr på kapaciteten
Når vi taler om kapacitet, taler vi i princippet om dit fadølsanlægs evne til at skænke fadøl over tid. På en café er kapaciteten altså ikke lige så høj som på et diskotek, hvor der næsten altid er kø ved baren. På en pub med mange forskellige øl er kapaciteten som sådan også relativt lav. Der er naturligvis mange øl – men da der er flere forskellige øl, vil der også være flere fustager til at bære presset, hvor du på et diskotek typisk kun har omkring 2 forskellige.
Hvis du har behov for en høj kapacitet, kan det give mening at investere i en forkøler. Det er i princippet et køleskab til dine fustager. På denne måde bliver dit fadølsanlæg ikke udsat for lige så meget pres, da behovet for køling er langt mindre. Det kan også være en idé at købe nogle større fustager, så du ikke skal skifte så ofte. Dette er en god idé at tænke ind i din indretning.
Hav styr på stilen
Jo mere fokus du har på øl – jo bedre skal dit anlæg også se ud. Igen er vi tilbage til diskoteket og ølstuen. På et diskotek er de fleste ligeglade, og tænker ikke over det traditionelle stål-anlæg. Nogle har endda knapper frem for haner, for at gøre ekspeditionen hurtigere og mere præcis.
Forestil dig denne type ”industrielle” anlæg i din lokale engelske pub. Den vil være komplet malplaceret, og mange vil omgående danne en holdning, og tro at din service er af ringere kvalitet. Så hvis du i din restauration har et stort fokus på øl, så sørg for at gøre noget ud af indretningen samtidig. Det koster ofte ikke mere, hvis du ved hvad du skal lede efter.