Guide til en lækre salat

I denne artikel vil vi præsentere en række tips og tricks til hvordan du sikre dig at du får en frisk og lækker salat – hver gang. Vi gennemgår også kort hvordan salat kan bidrage til en sund krop og hvordan det hænger sammen.

Hvorfor salat?

Vi kender alle til salater. Salater kan være et vigtigt værktøj til din slankekur eller overordnede sundhed, da salat er fattig på kalorier men rig på volumen. Når man skal tabe sig, er hovedsætning nummer 1: spise færre kalorier end du forbrænder. Mere simpelt bliver det ikke.

Man kan spise utrolig meget salat uden at spise særlig mange kalorier og dermed føle sig mæt i lang tid. En modsætning til dette er jo for eksempel slik som har rigtig mange kalorier i sig uden at give nogen form for mætheds fornemmelse. En anden god grund til at spise salat er, den ofte bliver rig på vitaminer og mineraler. Vi kan tage et eksempel som helt normal icebergsalat, den kender vi alle. Icebergsalat er 95% vand, ligesom mange andre salater, men de sidste 5% giver plads en masse vigtige vitaminer og mineraler. Icebergsalat indeholder nemlig både C-, E- og K-vitamin og B-vitaminet folat, som alle bidrager til opretholdelse af en velfungerende og sund krop. E-vitamin bidrager for eksempel vigtig for hjernes funktioner. Også som antioxidant vil E-vitamin desuden bremse angreb fra frie radikaler mod at angribe kroppens celler og derved går dem sårbare over for en række sygdomme.

Sådan gør du

Vælg en base til din salat. Det er noget der skal fylde og som mætter. Oftest kan det være icebergsalat, spinat osv. Alle slags salatblade vil virke her. Flere typer blade kan selvfølgelig også bruges. Næste overvejelse kunne være noget sødt. Det kan være bær, vindruer, æbler, dadler, rosiner m.m. Næste step er noget salt, måske i form af saltede nødder, soltørrede tomater eller soya. Så måske noget fed og snasket, som i min optik nok er noget af det vigtigste for at gøre en salat spændende. Det kan være i form af en dressing eller avocado. Jeg er stor fan af dressinger baseret på ekstra jomfru olivenolie blandet med sennep, balsamico, hvidløg og vand.

Vi skal huske det syrlige. Du kan med glæde mixe citron eller lime i din dressing her. Det syrlige vil modvirke det fede og skabe en god balance. Balsamico eller eddike er også gode muligheder. I form af føde der tilfører syre, kan jeg anbefale granatæbler eller passionsfrugt, da det er utrolig frisk og rig på smag. Kun fantasien sætter grænser for hvilke frugter og bær du kan komme i din salat.

Som kontrast til det hele kan du med fordel putte radiser i eller en form for løg i, som kunne være rødløg, forårsløg, skalotteløg, bare for at nævne nogle af mine favoritter. I dressingen kan du bruge chiliflager, ingefær eller hvidløg.

Brug din fantasi

Du har uendelige muligheder. Prøv at sammensætte noget nyt hver dag, skab en variation og jeg lover dig du ikke vil blive træt af salater lige foreløbig.

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Close