Gammeldags Waldorfsalat
Waldorfsalat er en ægte klassiker, startede på de helt fine restaurantanretninger men har bevæget sig gennem samfundslagene til i dag at være en lidt overset klassiker.
Siden 80erne (re)introducerede os for ruccola er det som om den klassiske waldorfsalat er røget lidt i skammekrogen, hvilket egentlig er en skam for det er en lækker og frisk sideret til retter med kylling og andet fjerkræ. Uagtet hvad mange tror – baseret på ingredienserne – så hører salaten faktisk til i det salte køkken og ikke det søde. Læs med herunder og få min version af den helt klassiske Waldorfsalat.
- 200 gram Mayonnaise
- 2 spsk. Citronsaft (Fra en økologisk citron)
- 1 dl. Fløde (Let pisket)
- 2 Æbler (Gerne syrlige og sprøde)
- 1 knold Selleri (Ca. dobbelt størrelse af æblerne)
- 25 gram Valnøddekerner
- 12 Blå druer (Til pynt)
- Salt og sukker
- Pisk fløden let med en elpisker - stop før den bliver for stiv.
- Smag mayonnaisen til med citronsaft, salt og sukker og vend forsigtigt den let piskede fløde i.
- Skræl sellerien og skær den i små tern.
- Skær æblerne i små, fine tern.
- Hak valnødderne groft.
- Skyl druerne og del dem på midten. (Husk at fjerne stenene hvis der er nogen!)
- Bland æbler og selleri i mayonnaiseblandingen.
- Pynt med nødder og vindruer.
- Server kold.
Tip og tricks
Jeg har lavet denne version af salaten, fordi det er den jeg forbinder med den klassiske udgave. Der findes dog rigtig mange fortolkninger af retten og derfor er her en række ting du kan ændre, hvis du ønsker et andet smagsindtryk.
Det er en salat, der egner sig fortrinligt som tilbehør til stort set alle retter med fjerkræ, men som samtidig kan give et friskt løst til mørkere kødstykker som okse og vildt.
Kan man bruge bladselleri?
I denne opskrift har jeg valgt at bruge en knoldselleri, fordi jeg synes den har en mere rundt og nøddeagtig smag.
Hvis du ikke er vild med den klassiske kan du uden problemer udskifte den med den mere sprøde og friske bladselleri skåret i skiver. Jeg vil mene, at der til denne portion skal bruges omkring 6-7 stilke for at opnå den rette balance mellem ingredienserne,
Kan jeg rive sellerien i stedet for at skære den i tern?
Det kan man sagtens, for nogen er ikke vilde med konsistensen af knoldsellerien. Jeg kan rigtig godt lide den struktur retten får, når både æbler og selleri har samme form, men det er en smagssag og er du mere til at rive din selleri, så ligger det dig helt frit for.
Kan man blande nødder og vindruer i salaten?
I denne version har jeg valgt at bruge de to ting til pynt, for at undgå at salaten bliver for meget lig en dessert. Du kan med fordel udskifte de blå druer med grønne, hvis du ønsker at blande dem i. De grønne druer er ikke så søde som de blå og derfor bibeholder salaten også mere sin salte karakter.
Kan man bruge creme fraiche i stedet for mayonnaise?
Der findes rigtig mange forskellige varianter af dressingen til Waldorfsalat og både mayonnaise og creme fraiche dukker op i langt de fleste. Forskellen er, at med creme fraiche får salaten mere syre frem for den fedme der ligger i mayonnaise.
Har du endnu ikke prøvet en Waldorfsalat, så er de kolde og mørke vintermåneder, hvor det er småt med friske salater et godt tidspunkt at kaste dig ud i det. Med denne opskrift får du et godt udgangspunkt og kan siden udvikle din helt egen favorit. God madlavning!