Frikadeller i ovn

Frikadeller i ovn

Frikadeller – findes der noget mere dansk og mere personligt end en frikadelle? I alle familier findes der en personlig og unik udgave af dellen. For nogen er det kun mors frikadeller, der dur, for andre er der en vis åbenhed i forhold til at videredigte på frikadellen. Bare den stadig kan genkendes som en frikadelle.

Selvom de fleste andre lande og kulturer har en variant af en frikadelle, så mener vi jo nok, at vi danskere – eller vi i vores familie – har den ultimative udgave af frikadellen.

Det skyldes nok, at mad ikke bare er mad. Og at en frikadelle ikke bare er en frikadelle. Det er nemlig også en del af vores identitet og en del af vores barndom, når den er allerbedst.

Ser også opskriften på frikadeller som mine børn elsker

Denne variant af frikadellen er den, der bliver tilberedt i ovnen. Det er ret usædvanligt, men bare rolig – den er herregod.

Frikadeller i ovn
Frikadeller i ovn
Stem: 2
Bedømmelse: 5
Dig:
Bedøm denne opskrift
Print Opskrift
    Personer Forberedelse
    4-6 personer 40 minutter
    Tilberedning
    20 minutter
    Personer Forberedelse
    4-6 personer 40 minutter
    Tilberedning
    20 minutter
    Frikadeller i ovn
    Frikadeller i ovn
    Stem: 2
    Bedømmelse: 5
    Dig:
    Bedøm denne opskrift
    Print Opskrift
      Personer Forberedelse
      4-6 personer 40 minutter
      Tilberedning
      20 minutter
      Personer Forberedelse
      4-6 personer 40 minutter
      Tilberedning
      20 minutter
      Ingredienser
      • 800 gram Hakket kalv og flæsk
      • 4 spsk. Hvedemel
      • dl. Mælk
      • 2 Æg
      • 2 Finthakkede løg
      • 2 tsk. Fint salt
      • Friskkværnet peber
      Personer: personer
      Instruktioner
      1. Du kan vælge, om du rører ingredienserne sammen i hånden i en skål, eller du gør det på din røremaskine.
        Bruger du en røremaskine, bliver farsen mere kompakt i det. En håndrørt frikadellefars bliver mere luftig.
      2. Farsen lægges i en skål, og den røres godt sammen med saltet i et par minutter.
      3. De finthakkede løg tilsættes, og der røres igen.
      4. Det friskkværnede peber og æggene tilsættes, og det hele røres godt, men nænsomt sammen.
      5. Melet og mælken kommes langsomt og skiftevis i farsen, mens der røres i den. Konsistensen på farsen skal være lind. Det vil sige ikke for tør og ikke for fugtig. Det er en fornemmelsessag. Du regulerer konsistensen med melet. Du kan vælge at putte mere eller mindre mel i farsen. Bare den ender med at være lige tilpas.
      6. Stil farsen på køl i en halv times tid.
      7. Mens farsen er på køl, så tænder du for ovnen og stiller den på 200 grader.
      8. Gør en bageplade klar ved at beklæde den med bagepapir.
      9. Med en eller to skeer sætter du boller af fars på bagepladen. Bollerne skal have en passende størrelse, og du skal trykke dem lidt flade på toppen. Brug al farsen.
      10. Til denne mængde af fars bliver der omtrent 16 store frikadeller. Vælger du at lave dem mindre, skal de steges i kortere tid.
      11. Frikadellerne steges nu i ovnen ved 200 grader i cirka 25 minutter.
      12. Efter stegetiden kan du tage en af frikadellerne ud af ovnen og smage på den. Er den færdigstegt, og har den rette konsistens, så er de færdige.
      13. Er frikadellerne færdige, tages de ud af ovnen.

      Tilbehør til de ovnstegte frikadeller

      Til denne udgave af frikadeller kan du servere præcis det samme tilbehør, som du ville servere til de pandestegte frikadeller.

      Det vil sige, at du fint kan bruge:

      • Kartofler af enhver art
      • Ris
      • Pasta
      • Salat
      • Rødbeder, asier og syltede agurker
      • Gele

      Supplér med hvad, du nu synes, der klæder frikadeller.

      Som eksempel kunne jeg helt sikker lave en fløjlsblød og cremet kartoffelmos som mine børn er vilde med.

      Variér frikadellerne

      Er du frisk på at kaste dig ud i at tilberede frikadeller, som er anderledes end dem, som nogens mor lavede, så skal du bare give den gas.

      Der er stort set ingen grænser for, hvad du kan lægge i farsen.

      Du kan give dem noget mere krudt i form af stærkere krydderier, chili, hvidløg og så videre.

      Du kan også supplere med grøntsager af enhver slags. Hak dem fint, inden du hælder dem i farsen, for den skulle jo gerne stadig kunne hænge sammen.

      Frikadeller er skønne – og de behøver faktisk ikke at være ens fra gang til gang.

      Videoopskrift på Frikadeller i ovn.

      Her kan du se en video med Jan Charles og hendes metode til lækre frikadeller (Meatball) i ovn. Videoen er på engelsk, ud over dette giver hun nogle gode råd med på vej og viser præcis hvad hun gær, hvilke redskaber hun bruger og hvorfor. Håber i nyder videoen!

      Videoen er produceret af Jan Charles

      Lignende artikler

      Skriv et svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

      Close