Er kosttilskud en nødvendighed?

Annonce

I dagens Danmark er der mange, der tager kosttilskud. Der er dog meget delte meninger om, hvorvidt det er en nødvendighed.

Langt de fleste er af den opfattelse, at det ikke er en nødvendighed, men at det ganske vist har en effekt. Andre mener, at det er spild af penge at købe kosttilskud, da man sagtens kan indtage de påkrævede vitaminer og mineraler via sund, varieret kost.

Hvad siger Sundhedsstyrelsen?

Ifølge de danske sundhedsmyndigheder er det ikke ret sandsynligt, at man har gavn af at spise diverse kosttilskud. Har du fx et øget proteinbehov, kan det give mening at indtage proteinpulver som kosttilskud, men som udgangspunkt er det ikke nødvendigt.

Den officielle udmelding fra Sundhedsstyrelsen er, at det stort set ingen gavn har for voksne danskere at spise tilskud, hvorfor det ikke er noget, der er behov for. Der kan dog være en række årsager til, at du har brug for at indtage kosttilskud.

Fx er det noget, der kan vise sig at være nødvendigt, hvis du er gravid, er ved at være oppe i årene, ikke får ret meget sol, eller er meget småtspisende.

Den officielle holdning er dog, at det er bedre at dække kroppens behov gennem almindeligt sund og varieret mad. Sundhedsstyrelsen understreger desuden, at det sagtens kan lade sig gøre. Det er kun i nedenstående tilfælde, at de anbefaler kosttilskud:

  • Er du over 70 år eller har øget risiko for knogleskørhed, bør du tage D-vitamin og kalk
  • Gravide anbefales tilskud med folsyre, kalk, D-vitamin og jern
  • Har du mørk hud eller kun får meget lidt sol, anbefales du at tage D-vitamin
  • Hvis du ingen mælkeprodukter spiser, anbefales du et kalktilskud.

Mange tror, at kosttilskud er nødvendigt

Til trods for, at Sundhedsstyrelsen har udsendt konkrete anbefalinger til dem, der har behov for at tage kosttilskud, er det ikke alle, der mener, at det er sandt.

Der er fortsat rigtig mange, der er af den opfattelse, at kosttilskud er nødvendigt. Derfor er der også mange, der indtager diverse kosttilskud til dagligt. Det kan være alt fra vitaminpiller til proteinpulver.

Hvis du er en af dem, der i lang tid har troet, at det var nødvendigt at indtage kosttilskud, tager du altså fejl. Det bør du dog blot se som noget positivt, da det betyder, at de mange penge, som du bruger på kosttilskud, nu kan blive sparet eller brugt på noget helt andet.

Kosttilskud kan have effekt ved styrketræning

Hvis du styrketræner en del, kan du have gavn af kosttilskud. Det kan fx være i form af proteinpulver. Dine muskler bliver nemlig presset til det yderste, hvorfor de også har brug for lidt ekstra, når de skal restituere og genopbygge.

Her er det dog vigtigt, at det er gjort klart, at det kun er i tilfælde af, at du er seriøs omkring din styrketræning, at dette er gældende. Hvis du løfter lidt vægte hver anden uge, så er der ikke nogen grund til at indtage proteinpulver, da det ikke vil have nogen effekt for dig.

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close