Smørrebrød – den tidløse klassiker

Annonce

Løber dine tænder også i vand, når samtalen falder på klassisk, dansk og vellavet smørrebrød med det hele? Bare rolig, så er du absolut ikke den eneste. Den gamle spise, der den dag i dag stadig er et kæmpe hit hos de fleste danskere, får nemlig ikke uden grund mundvandet til at løbe hos mange af os.

Du finder smørrebrød i et væld af forskellige variationer og med et væld af forskelligt pålæg. På rugbrød, lyst brød, med varmt pålæg og koldt pålæg – der er med stort sandsynlighed også noget, der passer til din smag. Varianterne kan variere en del fra restaurant til restaurant – ligesom kvaliteten kan. Er du på udkig efter vellavet smørrebrød, lavet ud fra danske og klassiske traditioner, bør du besøge Cafe Gammeltorv. En dansk smørrebrødsrestaurant i hjertet af København, der gør en dyd ud af at servere kvalitet og finesse.

Men hvad er egentlig definitionen på smørrebrød – og hvor stammer den velkendte og klassiske spise fra? Læs med her og find svaret.

En mad med det hele

Smørrebrød defineres ofte som en ret, der spises til frokost, og som består af en brødskive belagt med pålæg. De fleste er yderliger enige om, at der ofte er tale om pålæg på enten rugbrød eller groft brød. Hermed ikke sagt, at du ikke kan få serveret lyst brød. Bestiller du en mad med laks, vil den nemlig ofte blive serveret på let og luftigt lyst brød.

Den velkendte spise stammer fra slutningen af 1800-tallet, hvor flere restauranter i København begyndte at servere de festligt pyntede og højtbelagte madder. Ligesom tiden, har den klassiske spise udviklet sig en del, dog er der stadig mange faste ritualer og traditioner forbundet den tidløse klassiker.

Fra karrysild til stjerneskud med det hele

Smørrebrød findes som nævnt i et væld af forskellige variationer. Om du er til grønt, kød eller fisk kan du helt sikkert finde noget på menukortet, der vil behage dig og dine smagsløg.

På de fleste smørrebrødsrestauranter finder du et veludrustet fiske menukort. Traditionen er nemlig, at mange danskere ofte skal have fisk. Den måske mest klassiske spise, fra denne del af menukortet er den stegte eller friterede fiskefilet. Ofte bliver den sprøde fiskefileten serveret på groft rugbrød og med hjemmelavet remoulade. Er du ikke til remoulade kan du også få din fiskefilet serveret med friskpillede fjordrejer, citron og mayonnaise. En anden dansk klassiker er sild. Om den skal være røget eller marineret, findes den ofte i mange forskellige smagsvarianter. Du kan ofte finde karrysild, krydret sild eller måske endda en orange sild på menukortet.

Kronen på værket, når vi snakker om smørrebrød og fisk må dog være stjerneskuddet. Med en stegt rødspættefilet som bund og fyld af både asparges, rejer, lakserogn og hjemmelavet thousand island dressing, skal du med stor sandsynlighed ikke være bekymret for at gå sulten fra bordet. Og netop det er måske hele pointen, når du spiser smørrebrød. Du kan nemlig altid skalere op og ned på madder, både i antal og i variation. På den måde er du sikker på, at altid at kunne gå glad og velbehaget fra bordet, når du spiser en af de meste danske og klassiske retter på en af de mange smørrebrødsrestauranter rundt om i Danmark.

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close