Opskriftsbøgerne forsvinder fysisk, men bliver stadig skrevet i stor stil
Sponsoreret indhold:
Madkulturen i Danmark er stærk. De bedste af vores restauranter kan blande sig med toppen i den gastronomiske verden. Madprogrammerne vælter frem på skærmen, flere og flere for hver dag virker det til. Vi får stadig et kæmpestort antal opskriftsbøger skrevet, selvom de nu i større grad kommer som e-bøger. Men vi bliver faktisk ikke bedre i de private køkkener til at lave mad.
Bøgerne er mindre praktiske
Hvorfor bliver der skrevet så mange bøger nu, når vi er stoppet med at have bøgerne liggende rundt omkring i hjemmene? Det gør de, fordi markedet ikke er slut, det er bare rykket. Markedet for opskriftsbøger rykker ind på tabletter, hvor det desuden er nemmere at have med at gøre, når man er i køkkenet.
Vi alle har prøvet at slå en opskrift op på telefonen eller iPad ‘en. Måske fandt du frem til, at det faktisk var noget nemmere at bruge tabletten end at bruge en bog. Måske kom du først frem til den konklusion, da du fik anskaffet dig en tablet holder.
En iPad holder eller tablet holder er meget simpelt en holder til din tablet. Du kender den sikkert fra butikkerne, hvor en tablet stand stilles op på apoteket, hvor du kan trykke dig til et nummer. Disse holdere er sammen med e-bøgerne med alle opskrifterne blevet populære i køkkenet. Selvfølgelig med en smart tablet holder til bord i stedet for en stor holder, der fylder hele køkkenet.
Lydbøger og e-bøger stjæler bogmarkedet
Og køkkenet er ikke det eneste sted, hvor e-bøgerne og lydbøgerne stjæler showet fra de traditionelle, fysiske bøger. Det sker på stor skala. Ikke helt så hurtigt, som man havde regnet med, men der er god grund til at tro, at de fysiske bøger går cd og pladernes skæbne i møde. Det er nemmere at bruge en tablet f.eks. i køkkenet og mere behageligt at høre bogen blive læst op end selv at gøre det.
Fremtiden kan se dyster ud for de fysiske bøger. Omvendt kan det se lysere ud for de træer, som ikke behøver lade livet for, at madlavningen kan blive så god, som det afbildes i bogen.
Kan styrke vores dalende madlavningsevner
Og så til det store chok. For selvom madkulturen herhjemme faktisk brager afsted, så er der noget, der tyder på, at vi faktisk ikke bliver bedre til at lave mad derhjemme i køkkenerne. Faktisk kan der være behov for at styrke vores madkultur, skriver Ritzau. Det burde måske være anderledes, men sådan lader det faktisk ikke til at være.
Årsagen skal nok findes i, at industrien og restauranterne giver os mulighed for slet og ret at lade være med at lave maden selv derhjemme. Vi kan nøjes med at købe dagens ret fra en cafe eller restaurant i nærheden, eller vi kan købe en færdigret, som bare skal varmes. De tilbud var der ikke for 30 år siden, så selvom gastronomien og madkulturen brager, så bliver madlavningsevnerne de samme elle værre.
Kan en tablet holder sammen med e-bøgerne med de gode opskrifter så stoppe denne udvikling? De kan i hvert fald være med til at tage dig med ud i køkkenet og lave lækker mad rigtig nemt.