Koldhævede boller
Koldhævede boller er måske de nemmeste boller i verden at lave. Netop derfor har de også vundet stor popularitet; både hos småbørnsfamilier, studerende og alle os andre som gerne vil have lækre, lune og hjemmelavede boller uden at skulle okse for længe i køkkenet.
Hele fidusen ved koldhævede boller er nemlig, at du slipper for at ælte dem. Du skal blot røre ingredienserne sammen, stille dejen til at hæve i køleskabet i 6-8 timer, og derefter fordele dejen på en bageplade og bage dem.
Det bliver altså ikke meget nemmere! Hvis du for eksempel sætter dejen til at hæve natten over, kan du lynhurtigt lave lækre og skønne morgenboller dagen efter. Perfekt til morgenbordet eller madpakken.
Prøv også min opskrift med lækre og luftige boller.
Fremgangsmåde – sådan laver du koldhævede boller i løbet af ingen tid
For at lave koldhævede boller skal du bruge følgende ingredienser:
- 500 gram Hvedemel
- 200 gram Durummel
- 10 gram Gær
- 6 dl. Lunkent vand
- 1 spsk. Olie
- 1 spsk. Salt
- Begynd med at smuldre gær i en skål og bland det med salt.
- Tilsæt herefter det fingerlunkent vand og rør godt rundt. Vær sikker på, at gæren er opløst.
- Tilsæt nu olie og durummel og rør godt rundt til dejen er ensartet.
- Til sidst hældes hvedemelet i dejen og der røres ligeledes rundt til dejen er ensartet. Konsistensen skal være grødagtig og klistret.
- Sæt husholdningsfilm over skålen og læg et rent viskestykke over.
- Nu placeres dejen i køleskabet og du kan bruge din tid på at glæde dig til bollerne!
- Efter 6-8 timer på køl, tages dejen ud. Konsistensen skal gerne være sej og blød, og dejen skal være hævet en del.
- Tænd ovnen på 250 grader.
- Brug en spiseske til at forme dejen og placer klatter på en bageplade med bagepapir. Hver klump dej skal være ca. en lille håndfuld stor, og du skal ikke forme bollerne.
- Hvis skeen bliver alt for klistret af dejen, kan du eventuelt dyppe den i vand en gang imellem.
- Bollerne kan godt flyde sammen, så hav gerne lidt plads mellem dem på bagepladen og undgå at have mere end 6 på hver bageplade.
- Inden du sætter pladsen i ovnen, kan du pensle bollerne med æg eller mælk.
- Sæt bollerne ind i ovnene og skru varmen ned på 180 grader (varmluft) eller 200 grader (almindelig ovn).
- De skal bage mellem 15 og 20 min. afhængigt af din ovn og smag og behag. Du kan eventuelt banke bollerne nedenunder – hvis det lyder hult er de færdigbagte.
- Server med iskoldt smør, syltetøj eller nyd dem ligesom de er. Velbekomme!
Tips og tricks til det bedste resultat
Du kan sagtens eksperimentere med disse boller og gøre dem mere eller mindre grove eller behov. For eksempel kan du skære lidt ned på melet, og i stedet tilsætte havregryn, kerner af forskellig art, eller for eksempel strimler af squash eller gulerod. Husk dog at holde forholdet mellem våde og tørre ingredienser nogenlunde det samme for at opnå det bedste resultat.
Bollerne kan sagtens fryses ned og tages op til senere brug, og bliver lækre igen efter et minuts tid i mikroovnen.
Det kan du anvende koldhævede boller til
De koldhævede boller er utroligt lækre til mange forskellige formål. Du kan både benytte dem til morgenbordet, brunchbordet eller have dem med på madpakken. Det er både lækkert for børnene at have med i skole, eller for dig at have med på arbejde. For eksempel kan du putte salat og magert kød i og på den måde have en sund og velsmagende frokost.
Bollerne er desuden gode til ostebordet, samt til forskelligt former af aftensmad; for eksempel som tilbehør til suppen eller som fundament til skønne sandwich og burgere.
Rigtig god fornøjelse!
Videoopskrift på koldhævede boller
I denne opskrift vil Annemette vise og forklare dig hvordan du bedst muligt laver koldhævede boller. Det smarte er at hun laver dejen om aftenen og så er der frisklavet boller til morgenmad lige fra ovnen. Mums.
Videoen er uploadet af Annemette Voss