Broccolisalat med bacon
Den indbydende broccolisalat er både nærende for maven og øjnene og er en favorit på middagsbordet. Salaten kan enten stå alene som en sund og mættende frokost, eller den kan være det smagfulde tilbehør til f.eks. kød- eller grillretter.
Herunder finder du opskriften på, hvordan du laver den klassiske broccolisalat fra bunden og får inspiration til fremstilling og servering.
Prøv også min Broccolisalat med dressing
Opskriften er overskueligt opdelt i hhv. ingrediensliste samt tilberedningsprocedure step for step, så alle kan blive i stand til at glæde deres gæster med denne salat.
- 300 gram Bacon knækket i små, mundlette stykker
- 1 Broccolihoved skåret i små buketter
- 1 Rødløg skåret i små stykker
- 1 dl. Tranebær eller rosiner
- 1½ dl. Solsikkekerne eller pinjekerne
- 2 tsk. Balsamico
- 1½ spsk. Sukker
- 2½ dl. Creme Fraiche
- For at opnå en smagfuld effekt af dressingen, skal denne laves først. Ingredienserne til dressingen røres sammen i en skål, indtil sukkeret er opløst i massen. Lad dressingen hvile i køleskabet i mindst 20-30 minutter og rør undervejs.
- Steg bacon på en middelvarm pande og læg strimlerne på panden uden fedtstof. Når den ønskede, sprøde nuance på baconstykkerne er opnået, skal de tages af panden og lægges på en tallerken med køkkenrulle, som vil opsuge den resterende mængde af fedtstof på baconstykkerne. Når stykkerne er blevet afkølet på tallerkenen, kan de knækkes i mundrette stykker.
- For at rengøre og klargøre broccolien optimalt skal hovedet skæres i mindre stykker (såkaldte ’buketter’). Sæt en gryde med vand over på komfuret og skru op på makstemperaturen og vent, til vandet har nået kogepunktet. Nu hældes broccolistykkerne ned i det kogende vand og gives et opkog på ca. 1 minut indtil, at vandet begynder at koge igen. Herefter hældes vandet fra broccolistykkerne i gryden og broccolien får lov at køle af.
- For at give et ekstra sprødt resultat af salaten kan kernerne ristes let på en pande ved middel temperatur, indtil de er blevet gyldne efter et par minutter.
- Find en stor anretter skål og kom de afkølede broccolibuketter, baconstykker, hakkede rødløg, rosiner eller tranebær samt kerner i skålen.
- Når dressingen har fået lov at trække den anviste tid i køleskabet, hældes denne udover ingredienserne i skålen, og salaten vendes forsigtigt sammen.
- For at skabe en ekstra indbydende broccolisalat kan der med fordel gemmes halvdelen af hhv. rosiner eller tranebær samt halvdelen af kernerne. Lige før at skålen skal serveres på bordet, toppes salaten med disse ekstra ingredienser.
Tips til en fedtfattig og ekstra sund udgave af broccolisalat
Ingredienserne med Creme Fraiche samt bacon er med til at højne den samlede fedt- og kalorieprocent på salaten. Hvis der ønskes en mere fedtfattig og kalorielet udgave af salaten, kan bacon udskiftes med f.eks. kalkunbacon.
Afhængig af hvilken udgave af Creme Fraiche der vælges til dressingen, kan denne vælges specifikt med henblik på at skabe en fedtfattig udgave.
Creme Fraiche dressing findes i diverse supermarkeder i både en 18%-udgave samt en 38%-udgave. Selvom produktet med den højere fedtprocent vil give en ekstra cremet flødesmag til broccolisalaten, er den også medvirkende til at højne kalorieindholdet.
Hvis du ønsker samme cremede og fyldige konsistens af din dressing, kan skyr også anvendes som alternativ til Creme Fraiche produktet.
Nødder og kerne er i det hele taget en sund spise og indeholder en lang række nærende og sunde fedtstoffer. Du kan med fordel vælge to forskellige slags nødder og kerner og mixe dem i din broccolisalat for at skabe et varieret næringsindhold.
Foruden pinjekerne og solsikkekerne vil græskarkerne og cashewnødder være oplagte valg som ingredienser i salaten.