Tarteletter med kylling
Tarteletter med kylling
Tarteletter med kylling
Tarteletter med kylling
    Personer Forberedelse
    Ca. 10 20minutter
    Tilberedning Ventetid
    15minutter 90minutter
    Personer Forberedelse
    Ca. 10 20minutter
    Tilberedning Ventetid
    15minutter 90minutter
    Ingredienser
    • 1hel Kylling
    • 25gram Smør
    • 2spsk. Hvedemel
    • 5dl. Bouillonfra kogning af kyllingen
    • 1dl. Piskefløde38%
    • 2dåser Aspargessnitter
    • 20 Tarteletskaller
    • Salt og peber
    Instruktioner
    Tilberedning af kyllingen
    1. Den hele kylling skylles først under rindende vand, og eventuelle urenheder fjernes fra skindet.Herefter skal den anbringes i en stor og tykbundet gryde og dækkes til med koldt vand og drysses med salt.
    2. Den store gryde med kyllingen skal stilles på en kogeplade, som nu tændes for varme. Det er vigtigt, at gryden med kyllingen får lov at varme med op for at skabe det mest saftige resultat af kødet.
    3. Kyllingen skal bringes i kog og derefter simre i ca. 1 ½ time.Undervejs vil kyllingen afgive urenheder, som let kan fjernes fra overfladen af vandet ved brug af en spiseske.
    Tilberedning af tarteletfyld
    1. Når tiden på cirka 1 ½ time er gået, skal kyllingen køle af. Dette kan med fordel gøres i gryden med vandet, som nu er blevet til bouillon.Kødet fra kyllingen skal fjernes fra benene, og det skal skæres i små, mundrette stykker.
    2. Anbring en sigte over en skål og hæld de to dåser aspargessnitter igennem sigten, så væden gemmes.
    3. Når selve det cremede tarteletfyld skal laves, skal smørret smeltes i en gryde, hvorefter melet tilsættes, og dette røres forsigtigt og konstant sammen.Herefter hældes bouillonen fra kyllingen samt væden fra aspargessnitter i gryden (så det samlet udgør cirka 5 dl.).Flødes tilsættes gradvist, indtil grydens indhold har en let, cremet konsistens. Det er vigtigt, at der røres konstant i gryden, mens ingredienserne løbende tilsættes.
    4. Endelig er det tid til, at det udskårne kyllingekød samt aspargessnitterne kan vendes i grydens indhold.Til sidst skal tarteletfyldet simre under middel varme i cirka 2 minutter.
    Klargøring af tarteletskallerne
    1. Skallerne af butterdej skal lunes, som anvist på pakken. Det varmes typisk i ovn ved 200 grader almindelig ovn, hvor de anrettes på en bagepladen med bunden opad.
    2. Når tarteletskallerne er lunet, hældes og fordeles der fyld i hver en skal. Hvis du ønsker at give dine tarteletter en ekstra indbydende servering, kan du halvere små cherrytomater samt skære mindre stykker af agurk og toppe dette på hver en tartelet med kyllingefyld.
    Opskrift noter

    Værd at vide om tarteletten og dens ophav

    Navnet ’tartelet’ er afledt af det franske begreb ’tartelette’, som betyder en lille tærte.

    Tærten som madret kan spores langt tilbage i kulturhistorien til omkring 15- 1600 tallet, hvor den typisk havde enten et sødt eller et salt indhold.

    I løbet af 1700 tallet blev madtraditionen omkring tærter adskilt i forskellige nationale køkkener. I nogle lande blev tærten forbundet med det søde indhold, i andre lande blev den anvendt med det salte.

    Den danske madtradition tog tærten til sig i primært den salte udgave.

    Det er i denne sammenhæng, at tarteletten som den er i dag, blev til.

    Ordet ’tartelet’ optræder helt tilbage i en kogebog fra slutningen af 1700tallet, hvor brugen af butterdej blev en del af madlavningen.