Kartoffelmos
Kartoffelmos
Kartoffelmos
Kartoffelmos
  Personer Forberedelse
  4personer 10min
  Tilberedning
  20min
  Personer Forberedelse
  4personer 10min
  Tilberedning
  20min
  Ingredienser
  • 1000gram Kartofler
  • 2dl. Sødmælk
  • 50gram Smør
  • 1tsk. Salt
  • Peber
  Instruktioner
  1. Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Skyl dem under kold vand for at få rester af stivelsen væk.
  2. Kom kartoflerne ned i en gryde med kogende vand uden salt og giv dem ca. 15-20 minutter afhængig af hvor små stykker du har skåret dem i.
  3. Hæld vandet fra til den sidste dråbe og lad dem køle af i ca. 2-3 minutter.
  4. Mos kartoflerne ved brug af en gaffel, kartoffelstøder eller en simpel elpisker. Tilsæt mælk lidt efter lidt mens du moser kartoflerne.
  5. Tilsæt smør og mos / pisk kartoflerne til smørret er smeltet og godt blandet.
  6. Smag til med salt og peber.
  Opskrift noter

  Kartoffelmos er velegnet som tilbehør i mange forskellige retter. Er du på bar bund, jamen så dur fisk, frikadeller, bøffer, krebinetter, kylling osv. til kartoffelmos. Kartoffelmos kan laves på mange forskellige måde, nogle elsker den silkeblød og cremet hvor man tilsætter mere smør, mens andre godt kan lide ekstra bid hvor der er små klumper i.

  Hos os er kartoffelmos den nemme løsning, man skal ikke bruge for meget tid på det og så smager det godt, især fordi børnene elsker det.

  Spørgsmål vedrørende kartoffelmos

   • Kan man fryse kartoffelmos?
    Det kan man godt, men vi anbefaler det ikke. Du skal dog ikke forvente samme kvalitet som tidligere. Kartoffelmos bliver nemlig krystalliseret under frost. Når man så opvarmer det igen, vil det for det første være meget vandet og smagen er helt væk.

   

   • Hvordan laver man kartoffelmos?
    Navnet sige siger det hele. ”Kartoffelmos” man moser altså en kartoffel. At man så kan tilføje ingredienser som mælk, smør salt peber osv. det er kun for at øge og ændre på smagsnuancerne. Men i bund og grund så masser man bare en kartoffel.

   

   • Hvor meget kartoffelmos pr. person?
    Det kan være lidt svært at give et definitivt svar på spørgsmålet, da det afhænger af flere forskellige faktorer som: Hvor meget kan hver enkelt person spise, hvad bliver der serveret til kartoflerne? Samt hvad selve kartoffelmosen indeholder af ingredienser. Hvis vi er forsigtige så vil vi give et bud på ca. 200-300 gram kartofler. Ikke kartoffelmos men kartofler til selve mossen.

   

   • Kan man varme kartoffelmos?
    Man kan sagtens varme eller genopvarme kartoffelmos. Det kan i nogle tilfælde være at den bliver utrolig tør, her skal du bare tilføje lidt mælk samt smør og så er den så god som ny.

   

   • Kan man fryse kartoffelmos til baby?
    Hvis du kigger længere op i spørgsmålet ” Kan man fryse kartoffelmos?” så vil du få dit svar. Man kan også se det på denne måde, vil du serverer noget for dit barn som du ikke engang selv vil spise?

   

   • Kan kartoffelmos laves dagen før?
    Det kan den sagtens, så skal den bare på køl og genopvarmes næste dag. Vi vil dog helt klar anbefale at kartoffelmosen bliver lavet på selve dagen, den skal nemlig være frisk og varm.

   

   • Kan man lave kartoffelmos af nye kartofler?
    Det kan man godt ja, men vi anbefaler bagekartofler til formålet. Nye kartofler er mere standhaftige og kan derfor være lidt svære at få silkebløde. Hvis du ønsker klumper i din kartoffelmos så er det de nye kartofler du skal vælge.

   

   • Hvilke kartoffelsorter egner sig til kartoffelmos?
    Når man gerne vil lave en kartoffelmos der er cremet og velsmagende så gælder det om at vælge en sort der ikke er for fast. Det skal nemlig være nem at blende eller mose det uden bekymring for klumper. Hvis vi skulle udpege 2 sorter du kan vælge imellem så vil vi helt sikkert anbefale Bintje og King Edward.

   

   • Hvor lang tid skal kartofler koge til kartoffelmos?
    Det kan være lidt besværgeligt at give en præcis tid på hvor lang tid kartofler skal koge da det afhænger af flere forskellige ting. Først og fremmest kommer det helt an på hvilken sort kartofler du har fået fat i. Hvor store de er og hvor hurtigt vandet kommer i kog. Den måde du kan kontrollere på om en kartoffel har fået nok er ved at brug en kniv eller gaffel. Stik den ned i en kartoffel som er under kog, hvis den slipper gaflen og falder tilbage så er det på tide at tage den op. Hvis den sidder på gaflen og du skal gøre et forsøg på at få den af, så skal de have mere tid i det kogende vand. Alt i alt kommer det også an på smag og behag, føl dig frem og du vil lære det med tiden.